Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ta ställning för schyssta pensioner!

Delar av svenska folkets pensionspengar investeras i klimatvärstingar i fossilindustrin, vapentillverkare och gruvbolag, konstaterar artikelförfattarna som tycker att pensionspengarna bör var ”schyssta”.

Bara i år väntas invånarna i Gävleborgs län betala cirka sju miljarder kronor till det svenska pensionssystemet. Regeringen har lagt förslag om förändringar i AP-fondernas regelverk "på is". Det innebär att fonderna kan fortsätta att göra ohållbara investeringar. Våra pensionsinvesteringar måste växa med respekt för mänskliga rättigheter, klimat och miljö.

De statliga AP-fonderna ansvarar för 1 500 miljarder kronor av svenska folkets pensionspengar. Delar av detta kapital investeras i klimatvärstingar i fossilindustrin, vapentillverkare och gruvbolag som kränker mänskliga rättigheter och orsakar allvarlig miljöförstöring. Vi är övertygade om att varken Gävleborgs cirka 84 000 pensionärer, eller de som har pensionen framför sig, vill ha det så.

Regeringen presenterade i juni ett förslag till nya regler för AP-fonderna. Det gav bland annat mer utrymme för frågor om ansvarsfulla investeringar och föreslog att hållbarhet skulle bli lagkrav när våra pengar investeras.

Nu har förslaget stoppats efter oenighet bland partierna i riksdagens pensionsgrupp om andra delar av förslaget. Men att förtydliga kraven på hållbarhet i AP-fondernas investeringar är nödvändigt och kan inte vänta. Vi vill därför snarast se åtgärder på tre centrala områden:

* 1) Regelverket för AP-fonderna bör tydligt ange en ram för hur kapitalet ska förvaltas med utgångspunkt i vetenskapliga fakta om klimat, miljö och biologisk mångfald och i linje med internationella konventioner rörande miljö och mänskliga rättigheter.

* 2) I dag agerar AP-fonderna både som kapitalägare och förvaltare. Dessa roller bör enligt internationell standard separeras i en kapitalägarfunktion, som representerar svenska pensionsberättigade, och ger mandat till en renodlad förvaltningsfunktion.

* 3) Ett fristående hållbarhetsråd bör inrättas med representanter från civilsamhället och forskare inom hållbar utveckling för att bistå riksdag och regeringen med omvärldsbevakning, kompetens och utvärdering.

Ingen bör luras av dem som hävdar att hållbara placeringar leder till lägre avkastning. Ledande företrädare för finanssektorn runtom i världen konstaterar tvärtom att hållbarhet är en förutsättning för långsiktigt god avkastning.

Vi uppmanar alla att visa sitt stöd för hållbara pensionsinvesteringar genom att med en knapptryckning mejla våra politiker via www.schysstapensioner.nu. Regelverket för AP-fonderna behöver moderniseras så att vi kan se fram emot en - på många sätt - rikare pension!

Kampanjen "Schyssta Pensioner", genom:

Annelie Andersson

ordförande Latinamerikagrupperna

Sofia Walan

generalsekreterare Kristna Fredsrörelsen

Gabi Björsson

generalsekreterare Afrikagrupperna

Pia Björstrand

vice talesperson, Klimataktion

Julia Finér

ordförande Emmaus Stockholm

Rebecka Jalvemyr

kanslichef FIAN Sverige

Annica Sohlström

generalsekreterare Forum Syd

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel