Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ta ställning för lika rättigheter

Litauens parlament antog för ett tag sedan en lag som är homofobisk. Landet blev EU-medlem för drygt fem år sedan. Är det någon som ser ett problem i denna kombination? Skulle tro det.

Annons

Litauens parlament antog för ett tag sedan en lag som är homofobisk. Landet blev EU-medlem för drygt fem år sedan. Är det någon som ser ett problem i denna kombination? Skulle tro det. EU som institution är ämnad att värna demokratin i vilken de mänskliga rättigheterna ju väger mycket tungt. Utan att tillgodose människors lika värde och rättigheter, haltar ett demokratiskt bygge högst betänkligt. Varför är inte svårt att se då man i det baltiska landet från politiskt håll fråntar hbt-personer en samhällelig rätt som är given andra.

Det fina i denna annars ganska illaljudande kråksång, är att Sverige nu innehar det pendlande ordförandeskapet i EU, och att man med detta faktiskt har en chans att visa var man står i en viktig demokratifråga i ett internationellt perspektiv (vår inhemska lag om könsneutrala äktenskap i färskt minne). Här, i denna situation, borde alltså regeringen kraftfullt påpeka, i en drömvärld med resten av EU i ryggen, att Litauens nyklubbade lag strider mot mänskliga rättigheter och att den därmed bryter mot en av grundpelarna i EU:s syn på hur ett bra och rättvist samhälle konstrueras. Detta hade varit ett bra och rentav ärofyllt sätt att prägla ett ordförandeskap på.

Men, men vad hörs inledningsvis från svenskt håll? Den svenska regeringen genom Cecilia Malmström väljer att avvakta, därmed försittande ett gott tillfälle att demonstrera noll acceptans för antidemokratiska strömningar. Jag undrar vad man avvaktar. Är inte demokratin inom EU så viktig? Eller är det lättare att rikta pekpinnarna utanför den europeiska borgen? Eller är det svensk feghet?

Björn Berggren

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel