Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ta sikte och klättra vidare

Klättrare eller dykare? Det var frågan som nog bekymrade en och annan kommunpolitiker i landet inför att Svenskt Näringsliv i går publicerade sin undersökning av det lokala företagsklimatet.

Starkaste klättraren i Hälsingland, och även i hela länet, är Söderhamns kommun, som faktiskt placerar sig på åttonde plats i klättrarlistan över hela landet. Glädjande nog är inte Hudiksvall långt efter Söderhamn i klättrarlistan. Nordanstig däremot är Hälsinglands sjukbomb.

Söderhamn klättrar 68 placeringar och hamnar i årets ranking, som är den tionde i ordningen, på plats 112. Kommunen har alltså klättrat förbi 68 kommuner, men har fortfarande 111 stycken framför sig. Det finns alltså fortfarande en stor förbättringspotential. Men efter klättringen har Söderhamn nu Hälsinglands bästa företagsklimat. I varje fall om man väljer att tro på Svenskt Näringslivs ranking, och benägenheten att göra detta följer ofta på vilken plats som den egna kommunen hamnar.

Hudiksvall klättrar alltså också. Men möjligheterna att backa ytterligare var inte särskilt goda. Förra året placerade sig kommunen på plats 253 av 290. I år placerar sig Hudiksvall på plats 191, vilket betyder att kommunen klättrat förbi hela 62 kommuner. Det är riktigt bra. Men om Söderhamn har potential att klättra så får Hudiksvalls potential anses vara ännu större. För plats 191 är faktiskt inte så mycket att skryta om.

Och så har vi sjunkbomben. Tillsammans med Bollnäs är Nordanstig den enda kommunen i Hälsingland som dyker i listan. Och det är en ganska ordentlig dykning. Från plats 200 till plats 247. Nordanstig släpper alltså 47 kommuner förbi sig. Och har därmed endast 43 kommuner bakom sig.

Det är inte precis någon uppiggande läsning.

Det blir inte precis positivare när man går in och tittar på anledningen till att Nordanstig sjunker så lågt. På statistikdelen finns i många fall tydliga förbättringar. Förvisso sjunker nyföretagande, men entreprenaderna ökar.

Däremot finns det tydliga försämringar på attitydsidan. Företagarnas uppfattning om allmänhetens, kommunalpolitikernas och de kommunala tjänstemännens attityd till företagande har försämrats avsevärt. Även uppfattningen om medias attityd till företagande har försämrats, om än inte i fullt lika stor omfattning. Även kommunens service till företagen och tillämpning av lagar och regler har fått sig en ordentlig törn.

Om kommunledningen tog och jobbade med de här bitarna borde det utan tvekan kunna resultera i en ordentlig avancering till nästa år.

För Hudiksvalls del är det positiva siffror gällande de här faktorerna redan i år. Men likväl ligger kommunen lågt när företagarna rankar attityd och även konkurrens från kommunens verksamheter mot de privata företagen. Även service till företagen och tillämpning av lagar och regler bör kunna lyftas ordentligt.

Det här är frågor som kommunerna kan och bör jobba aktivt med, tillsammans med företagen, för att uppnå ett bättre företagsklimat i kommunen.

Det finns ingen anledning för vare sig Hudiksvall eller Nordanstig att tillhöra den sämre tredjedelen, eller för den delen bakkanten av den mellersta, utan siktet borde vara inställt på att i första hand ta sig fram till den bättre tredjedelen.

Därefter kan siktet ställas om för att flytta fram positionen ytterligare.