Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Ta rygg på Gävle"

Charlotta Mellander, professor i nationalekonomi vid Högskolan i Jönköping, forskar om regioners och städers utveckling.

Kommer vi att fortsätta flytta till städerna?

– I vårt land har den här utvecklingen pågått i 200 år och det finns inga skäl att tro att den slutar nu eller att det vänder. Det bästa sättet att försöka förutse framtiden är att titta bakåt och se hur det varit tidigare.

Vilka är det som flyttar?

– Framför allt är det de unga. De som vill studera flyttar till universitetsstäderna, men även de andra, oftast till Stockholm, Göteborg eller Malmö. Problemet är att de flesta av ungdomarna sedan inte flyttar tillbaka.

Vad är det som lockar med storstäderna?

– Det är ofta inte jakten på arbete vilket man kan tro. I stället handlar det om livsstil. Människor vill ha upplevelser, kultur, restauranger och klubbar, allt det som finns i storstäderna. Det händer något där hela tiden och för många är det roligare att bo i Stockholm än i Bollnäs.

Hur kommer den här utvecklingen att påverka Hälsingland?

– Problemet för mindre kommuner är att färre barn föds när de unga flyttar och medelåldern stiger. Det kommer på sikt att bli fråga om kommunsammanslagningar för att kunna ge medborgarna den service de behöver. Men egentligen bryr sig inte människor om vilken kommun de tillhör, de bryr sig om det som ligger inom 45 minuters restid från där de bor.

Hur ska Hälsingland hantera den här utvecklingen?

– Ta rygg på Gävle. Det viktiga är att vårda kärnkommunen i regionen. Se till att det tar 40-45 minuter för alla i länet att kunna ta sig dit. På samma vis måste Gävle få en tätare kontakt med Stockholm.