Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ta fram fakta före skolbeslut

Efter att ha lyssnat på våra politiker vid stormötet i Vallsta på måndagskvällen blir jag bekymrad. Vad är det som är på gång när det gäller våra grundskolor i kommunen? Vet den ena handen vad den andra gör?

Här pratas det om för mycket skollokaler och att göra en 7–9-skola för kommunens samtliga 7–9:or på Gärdesskolan.

Gärdesskolan står för närvarande oanvänd – kostar ändå 3,1 miljoner kronor i hyra per år.

I någon gjord jämförelse med likvärdiga kommuner har Bollnäs kommun 4,5 miljoner kronor för mycket i lokalhyra. Dra bort 3,1 miljoner så blir det 1,4 miljoner för mycket. Ta även bort mögliga källarlokaler (läs bland annat Arbråskolan) så kanske vi kommer på samma nivå.

Jag föreslår att all utbildning på Hedenområdet flyttas till Sävsbergsskolan och därmed kan Hedenlokalerna säljas. Gör Gärdesskolan till en 7–9-skola för Granberg, Rengsjö, Söräng samt tätorten. Granbergsskolan blir en f–6-skola, Arbråskolan och Kilafors skola fortsätter vara f–9-skolor.

Därmed slipper våra barn åka skolskjuts långa tider per dag (upp till två timmar för dem som bor längst bort) och skolskjutskostnaderna äter inte upp en massa onödiga pengar.

Om man tittar på elevutvecklingen i hela kommunen mellan läsåren 2011/2012 och 2018/2019 så ökar elevantalet med 57 elever. Vallsta skola minskar dock med 36 elever (från nuvarande 96), Renområdet med 66 elever (från nuvarande 319), Björktjära skola med 27 elever (från nuvarande 238).

Politiker! Gör ett grundligt faktaunderlag med konsekvensbeskrivningar som ni ska presentera för föräldrar och skolpersonal – innan beslut tas!

Orolig medborgare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel