Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ta fast tjuven!

Många energitjuvar i hemmet.

HUDIKSVALL– Jag tycker att man ska göra av med så lite energi som möjligt, även om man har råd att betala. Man kan ibland, med ganska enkla åtgärder, låta bli att göra av med energi.

Johan Ringmar är energirådgivare i Hudiksvall, och lever i stort sett som han lär. Principen är enkel. Den energi man oundgängligen behöver använda är okej, men det finns mycket som kan ifrågasättas om man är vaken och intresserad av att hushålla. Stand by-lägen på diverse elgrejor i huset kan vara stora eltjuvar.

– En gång när jag fyllde år fick jag en kaffemaskin som jag tyckte mycket om. Den hade ett stand by-läge, men hade också en knapp för av och på, på baksidan. Jag satte i en apparat för att mäta strömförbrukningen, och lät stå en vecka. I stand by-läget skulle kostnaden blir 150 kronor mer per år. Det motsvarar elkostnaden för ett halvt kylskåp. Jag har råd med 150 kronor mer per år, men frågan är: varför ska jag förbruka den energin? säger Johan Ringmar.

Ett hem har ändlösa möjligheter till onödig elkonsumtion, påpekar Johan Ringmar. Man tvättar i för varmt vatten, man duschar onödigt länge, man har kallras vid ytterdörren. Datorn står på stand by liksom tv och kaffemaskin. Mysbelysning i fönstren, under dygnets alla timmar. Trasiga gummilister i kyl och frys.

– Man ska se över sådana saker, ur ren miljösynpunkt. Man kan göra mycket. Till exempel tätningslister. Det är enkelt att byta, det lönar sig, och det ökar komforten. Man känner ju själv hur obehagligt det är om man sitter vid ett kalldragsfönster, säger Johan Ringmar.

Ibland får han frågor om värmekameror, och sådana kan naturligtvis ge klara svar om var läckorna i hemmet finns. Men i allt väsentligt är det överkurs, säger Johan Ringmar.

– Man kan bara gå och känna med handen om det drar vid dörrar och fönster, så får man samma svar.

Ledlampor, termostater, ljusrelän som reglerar elanvändningen är bra redskap för att spara och hålla koll, säger Johan Ringmar. Mattor på golvet kan också minska värmeförbrukningen.

– Ungefär 15 procent av värmen i ett hus försvinner nedåt, och man har också en komfortvinst att göra. Det sägs att om man sänker värmen inomhus en grad, så minskar man uppvärmningskostnaden med fem procent, och det låter väl rimligt. Tendensen är att vi vill ha det allt varmare inomhus, men vi skulle väl kunna klä på oss lite mer? Ta på en extra tröja, som man gjorde förr.

Att plugga igen minsta springa i huset är inte så klokt, i synnerhet inte gamla hus där ventilationen bygger på självdrag, varnar Johan Ringmar.

– Modern byggteknik handlar om att bygga tätt och sköta ventilationen med mekanisk till- och frånluft. Man måste vara försiktig om man ger sig på sitt hus, för man kan få bevärande skador om man bara klappar igen överallt, säger han.

Egentligen borde alla människor analysera sin energiförbrukning, och rannsaka sig själv, tycker Johan Ringmar.

De små besparingarna här och där blir snart hundralappar, sett över ett år och över ett liv. Utan att bli besatt av spariver kan man göra en insats för privatekonomin, samtidigt som man kan reflektera över det globala rättviseperspektivet, framhåller Johan Ringmar.

– Man borde börja med att skriva upp allt man förbrukar, inklusive bensin och den indirekta energiförbrukningen i till exempel framställning av livsmedel och kläder. Energin är ju egentligen för billig, så måste det vara för vi slösar ju med den. Den kommer att bli mycket dyrare. Ibland kan jag tänka att man borde sätta in lika mycket på banken som man betalar för sin energiförbrukning. Så har man garderat sig. Och så får man känna hur det känns.