Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ta barn ur destruktiva miljöer

I dag är det den internationella brottsofferdagen, som i år främst har fokus på den brottslighet som barn är utsatta för i nära relationer. Ofta handlar det om olika sexuella övergrepp, där förövaren är någon som barnet känner.

Vi kristdemokrater har länge stridit för att samhället ska uppvärdera vuxnas brott mot barn. Regeringen har - på vårt initiativ - skärpt straffen för sexuella övergrepp mot barn, infört den nya brottsrubriken grooming, samt gjort det möjligt för barn som utsatts för sexuella övergrepp att driva sin egen talan genom att preskriptionstiden räknas först från barnet är 18 år.

Men det räcker inte att stanna vid sexuella övergrepp om vi vill göra mer för att skydda barnen. Som Brottsförebyggande rådets statistik visar är barn och unga en särskilt utsatt grupp, inte minst för de brott som unga begår mot andra unga.

Svensk rättspolitik har dessvärre en dyster historia av att inte i tid ingripa mot unga lagöverträdare. Den rådande synen har varit att det alltid finns omständigheter som leder barn in på en brottslig bana – oftast en brokig hemmiljö med föräldrar som inte är förmögna att ta ansvar på grund av egen kriminalitet, missbruk, skilsmässa eller psykisk sjukdom.

Vi kristdemokrater vill att samhället ska ingripa tidigt för att ta barn ur destruktiva miljöer. Skolan och sociala myndigheter, liksom polisen, ska åläggas att ha en nära dialog med föräldrarna och kraftfulla möjligheter att ingripa där barn riskerar att fara illa. Ofta är beslutet att flytta barnet till en fosterhemsfamilj mindre skadligt än att låta barnet bo hos föräldrar som brister i sitt ansvar.

Men barnets eget ansvar vid brott måste också uppvärderas. Kristdemokraterna har därför föreslagit att brott som begås av barn, oavsett barnets ålder, ska behandlas som om det vore begånget av en straffmyndig person. Det innebär skyldighet att utreda, skuldpröva och utdöma påföljd även för barn under 15 år. Detta bör ske i en domstolsliknande nämnd, och snabbare än vad normala domstolsförhandlingar medger i dag.

Påföljden bör självklart inte vara fängelse för minderåriga, men skadestånd och olika typer av samhällstjänst bör kunna utdömas även för mycket unga kriminella – gärna utformat som ett stöd till brottsoffer, t ex klottersanering, butiksbiträde eller resurs vid vårdhem för missbrukare.

Att uppvärdera brott som begås av barn är också en viktig signal till brottsoffren att samhället tar varje brott på allvar. Bara på det sättet kan vi skapa ett rättssamhälle byggt på rättskänsla, tillit och eget ansvar - där brottsoffrets får upprättelse oavsett gärningsmannens ålder.

Stefan Svanström (KD)

riksdagsledamot justitieutskottet

Bertil Eriksson (KD)

gruppledare Landstinget Gävleborg

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel