Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ta ansvar för skogsindustrin!

Det är svåra tider för de anställda i skogsindustrin. Ett efter ett varslar skogsindustriföretagen om sin avsikt att kraftigt skära ned på personalstyrkan.

Detta är en mycket oroande utveckling, för skogsindustrin är viktig ur flera aspekter för Sverige. Den förädlar en inhemsk råvara och bidrar till exportinkomster netto på över 100 miljarder årligen. Den sysselsätter direkt cirka 60 000 personer och tillsammans med sina underleverantörer skapar skogsindustrin 200 000 arbetstillfällen.

Vi pappersindustriarbetare är vid det här laget ganska luttrade. Personalminskningar orsakade av effektiviseringar och teknikutveckling hör sedan många år till vår vardag. De brutala neddragningar vi nu ser är dock något utöver det vanliga och ställer flera problem på sin spets. Många av Pappers medlemmar riskerar att kastas ut i arbetslöshet, utelämnade till en otillräcklig arbetslöshetsförsäkring och en obefintlig arbetsmarknadsutbildning.

Sveriges politiker, i regeringsställning såväl som i opposition, måste nu fråga sig om de gör tillräckligt för att underlätta för den för landet så viktiga skogsindustrin. Nyligen har strängare regler för svavelhalten i fartygsbränsle införts, något som ensidigt missgynnar nordisk basindustri. Diskussioner pågår om att lägga ytterligare skatt på lastbilstransporter, något som skulle fördyra råvarutransporterna till våra fabriker. De politiska blockens häpnadsväckande oförmåga att kunna enas om en långsiktig energipolitik med sikte på låga elpriser, gör läget än värre.

Riksbankens fasthållande vid en onödigt hög styrränta är också en belastning eftersom det driver upp kronkursen och därmed försvårar för all exportindustri.

Vi tar ansvar för massa- och pappersindustrin. Nu är det hög tid att arbetsgivare, politiker och myndigheter tar sin del av ansvaret.

Arbetsgivarna måste ställa sig frågan om drastiska personalminskningar är förenliga med långsiktig, högkvalitativ industriproduktion och säker arbetsmiljö. Där de ändå bestämmer sig för att skära ner har de ett moraliskt ansvar att avsätta betydande summor pengar, för omskolning av uppsagda och andra lindrande åtgärder.

Riksbanken bör sänka styrräntan. Politiker och myndigheter måste snarast förbättra a-kassan och arbetsmarknadsutbildningen så de kan fylla sina funktioner på ett meningsfullt sätt. Här vilar också ansvaret tungt för att vårda den svenska skogsindustrin som – om den inte genom illvilja, okunskap och aningslöshet berövas sin livskraft – även i framtiden kommer att bidra stort till den svenska välfärden.

Jan-Henrik Sandberg, förbundsordförande Pappers

Nils-Erik Andersson, Pappers avd 9 Värö

Martin Nyman, Pappers avd 15 Iggesund

Ing-Mari Rapakko, Pappers avd 24 Mönsterås

Michael Kroon, Pappers avd 34 Mörrum

Aleksandar Srndovic, Pappers avd 68 Hallstavik

Kenny Andrén, Pappers avd 74 Jönköping

Lennart Stenholm, Pappers avd 92 Säffle

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel