Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Systemfel om någon tar livet av sig

Mobbning och trakasserier är inget som det längre går att säga om att "det handlar inte om mig" eller "det händer bara där borta".

Mobbning är något som sker överallt, när det minst anas så finns den där runtomkring oss.  Det händer inte bara bland barn, utan även vuxna drabbas av näthat och mobbning. Däremot så har vuxna ett större ansvar för att finnas på de arenor som våra barn finns på. Det går inte längre att säga att det som sker inte är verkligt – verkligheten är och finns där man är.

När det gäller mobbning i dag slutar den inte när skol- eller arbetsdagen är slut. Mobbning fortsätter ofta via sociala medier och sprids fort med konsekvenser som vi inte alltid är beredda på. Vi ställer oss frågan hur insatta barn- och ungdomspsykologer är vad gäller nätmobbning?

När ett mobbningsdrev börjar så sprids det fort. Frågan är varför det inte finns fler föräldrar, skolpersonal, politiker och psykologer och nätvandrare på sociala medier för att direkt ha förutsättningen att ta tag i det som är kränkande. Dessutom är vår nuvarande lagstiftning gällande mobbning alltför bristfällig.

När ett barn tar sitt liv på grund av mobbning, då är något fel i systemet.

Vi anser att:

- nätvandring bland dem som har med barn och göra ska vara obligatoriskt

- lagstiftningen behöver följa med utvecklingen vad gäller mobbning

- BUP och andra stödfunktioner ska följa med och ha kunskap om mobbning

Nina Jansdotter

beteendevetare och expert på sociala medier                   

Linda Mathiasson

ordförande Steg för steg, för en bra psykosocial miljö

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel