Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Systemfel ger friskolor snabba vinster

Om en friskola genom smartare pedagogik och kostnadseffektiva lösningar kan plocka ut en viss vinst som sedan återinsätts i verksamheten är ju inte det hela världen, men budgeteringen ser inte riktigt ut så.

Om friskolors vara eller inte vara kan det sägas mycket. Det finns positiva saker med friskolor, men det finns också negativa. Texten handlar inte om detta utan det handlar om rena felaktigheter kring friskolors budgetering vilket bestämts från riksdagen. Jag har uppmärksammat att kunskaperna om hur budgeteringen av friskolor inte är allmänt kända. Om en friskola genom smartare pedagogik och kostnadseffektiva lösningar kan plocka ut en viss vinst som sedan återinsätts i verksamheten är ju inte det hela världen, men budgeteringen ser inte riktigt ut så. Låt mig visa genom ett exempel hur det är uppbyggt.

Jag erbjuder mig att ta över mina barns skola – Björkbergsskolan. Totalkostnaden för att driva Björkbergsskolan är lite drygt 11 miljoner. Om jag tar över skolan kan jag av kommunen kräva ersättning för att jag bedriver skolverksamhet. Ersättningen grundas på en snittkostnad för samtliga elever i kommunen. Denna snittkostnad är högre än vad en elev kostar på Björkbergsskolan. Det innebär att det finns vissa skolor i Hudiksvalls kommun som är lönsamma att ta över medan andra skolor innebär en ren förlust. Jag får utifrån snittkostnaden per elev i kommunen en ersättning som ligger på drygt 12,5 miljoner kronor. Följden blir att jag genom budgeteringssystemet, beslutat av riksdagen, kan plocka ut en vinst på cirka 1,5 miljon. Det kan då i och för sig finnas vissa delar som jag behöver köpa för att hålla liknande kvalitet, men låt oss säga att jag ändå kan göra en vinst på omkring 1 miljon.

Nu till min poäng. Utan att göra någonting på Björkbergsskolan utom att ta över befintlig verksamhet kan jag som ägare plocka ut en vinst på 1 miljon årligen. Detta är pengar som kommuninvånarna betalat i skatt för att upprätthålla en hög standard på bland annat utbildning. Dessa pengar kan jag då helt lagenligt stoppa i egen ficka och tacka skattekollektivet för dess stora generositet.

Kan det verkligen vara så tänker vän av ordning. Problemet är inte friskolans vara eller inte vara utan problemet är felaktigheterna i budgeteringsprinciperna. Är Björkbergsskolan på något sätt unik? Nej, exemplet är inte det mest extrema fallet utan skolan är vald utifrån att mina barn går på skolan. Låt oss därför börja diskutera dessa felaktigheter kring budgeteringsprinciperna så att vi kan lämna de låsta positionerna kring friskolors vara eller inte vara och istället börja diskutera det som verkligen är viktigt. Kvaliteten och innehållet i våra skolor och hur vi bäst kan utnyttja de pengar vi faktiskt har. I min värld utnyttjas inte dessa skattepengar optimalt om de hamnar i min ficka utan våra gemensamma pengar ska komma våra barn till del.

Daniel Pettersson (v)

Kommunalråd Hudiksvall

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel