Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Systembolaget öppnar för lokala produkter

Slutreplik till Lars Beckman och Anders W Jonsson (8/2).
Att förslaget om att få sälja alkohol via privata försäljningskanaler vid sidan av Systembolaget under den skenbart idylliska benämningen ”gårdsförsäljning” ger en missvisande bild av de verkliga effekterna blir tydligt efter moderaten Lars Beckman och centerpartisten Anders W Jonssons replik.

De skriver att så kallad gårdsförsäljning inte alls syftar till att sälja några större volymer alkohol.

Det är nog klokt att inte vara naiv när det gäller internationella spritkoncerners vilja att ”hålla igen” på försäljningen. Utredningsförslaget innebär nämligen att det inte alls enbart är den svenska lokala vin- eller spritproducenten som ska sälja sina produkter via denna nya, kommersiella försäljningskanal för alkoholdrycker i Sverige. Man måste – för att inte bryta mot EU-reglerna – även sälja utländska sprittillverkares produkter. Inte heller behöver försäljningsstället vara direkt kopplat till tillverkningsorten.

Om man slår in på en väg, där man öppnar upp för laglig kommersiell detaljhandel med vin och sprit i enlighet med förslaget, så ligger det i farans riktning att spritbutiker slås upp också i storstädernas förorter, och att man där på sikt börjar sälja Jelzinvodka på bag-in-box, eller alkogodis som riktar sig direkt till ungdomar. Det skulle bädda för långtgående konsekvenser för alkoholkonsumtionen och de alkoholrelaterade brotten, skadorna och problemen i Sverige.

Två statliga utredningar på rad har nu pekat på att det inte går att genomföra den mer idylliska bilden av gårdsförsäljning med en lokal vintillverkare på den svenska landsbygden som säljer en butelj till förbipasserande sommarturister. Det skulle nämligen bryta mot artikel 37 i EU-fördraget. Även JK har påtalat att en sådan ordning skulle stå i strid med den ordning för ansvarsfull alkoholförsäljning genom Systembolaget som vi har i dag, och som har starkt stöd bland svenska folket.

Till syvende och sist handlar detta om två saker: lokal tillverkning av drycker måste få bättre förutsättningar, men vi måste också framöver ha en ordning för ansvarsfull alkoholförsäljning som bidrar till att minska alkoholens negativa verkningar i samhället: ungdomsfylla, rattonykterhet, misshandel, alkoholrelaterade skador och sjukdomar och alkoholrelaterade olyckor. Att Systembolaget nu utvidgar sin service, och ökar möjligheterna för lokalt tillverkade drycker att säljas och köpas, innebär bättre förutsättningar att klara av båda dessa angelägna utmaningar.

Vi har en väl fungerande och uppskattad ordning för ansvarsfull alkoholförsäljning i Sverige i dag. Låt oss slå vakt om och utveckla den, i stället för att undergräva och kringgå den.

Christer Engelhardt (S)

riksdagsledamot och alkoholpolitisk talesperson

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel