Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sysselsättning ett måste på anstalten – Anette leder arbetet: "Man blir mamma, pappa och psykolog"

 
Bakom murarna
Visa alla artiklar

Att dömas till fängelse är ett straff, men innanför murarna är det främsta uppdraget att förebygga återfall i brott. – Man blir både mamma, pappa, psykolog och lärare emellanåt, säger Anette Peterson, produktionsledare på Saltviksanstalten.

Alla klienter har sysselsättningsplikt under tiden på anstalt, det innebär att de måste arbeta, studera eller gå behandlingsprogram.

Anette Peterson är en av åtta produktionsledare på Saltviksanstalten. Hon började jobba inom kriminalvården 2004, då på den gamla Saltviksanstalen, senare har hon arbetat på Kumlaanstalten några år och därefter återvänt till Härnösand.

– Vi har fler olika verkstäder här, största delen är mekanisk verkstad där vi också har svetsutbildning för klienterna. Vi har även arbetsträning där det inte finns något produktionskrav, säger hon.

Utöver det finns tvätteriet som sköter all tvätt för hela anstalten och något som kallas TK industri .

– Där syr vi en hel del olika saker. Sedan har vi montering, förpackning och tryckeri och det är där jag befinner mig för närvarande. Här gör vi olika saker men som bas gör vi hunddetaljer som spårlinor, koppelläder, reflexlinor och dressyrlänkar, säger Anette Peterson.

Sysselsättning är ett krav men också något många dömda uppskattar.

– Den är jätteviktig och ger en struktur på dagen. Många vill ha något att göra och har en hög moral när det gäller arbetet, säger Anette Peterson.

Fast det är inte alltid arbetet fungerar.

– Vi har ju så olika klienter, allt från de som aldrig utfört ett arbete till de som är jätteduktiga och självgående. Jag ställer ju olika krav beroende på vilken klient det är, vi har individuell bedömning, säger Anette Peterson.

Skola, behandling och arbete pågår vardagar mellan klockan 08.00 och 15.15 på anstalten. För sysselsättningen betalas en ersättning på 13 kronor i timmen.

– Alla är inte intresserade av den lön de får men för vissa är den viktigt trots att det inte är så stora summor. Det kan vara för att köpa snus, cigaretter eller telefonkort så man kan ringa hem. Speciellt en del utländska klienter är måna om att få pengarna för att skicka dem till sin familj, säger Anette Peterson.

BAKOM MURARNA:

Tomas har tillbringat en tredjedel av livet på kåken och grips ständigt: "Inte lär de mig något när jag sitter en månad"

Dömd till tio års fängelse för mordförsök: "Mitt brott är grovt, det är därför jag hamnat här, det är helt rätt"

Han ansvarar för säkerheten på superfängelset: "Många skulle bli förvånade om de såg vilka som jobbar här"