Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Syskonkärlek och mörka minnen

Toni Morrison, som fick nobelpriset i litteratur 1993, fortsätter i sin tionde roman på ett sparsmakat och vackert språk att utforska de svartas situation i ett rasförtryckande Amerika på 1950-talet.

Annons

Hem

Toni Morrison

Översättning: Ulla Danielsson

Forum förlag

Den här gången handlar det om två syskons kärlek till varandra och om kvinnlig solidaritet och kraft i romanen Hem.

Frank Money, som deltagit i Koreakriget, återvänder hem med svåra krigsminnen. Två av hans barndomskamrater har stupat i kriget och själv är han trasig i nerverna. Allt emellanåt drabbas han av till synes oförklarliga raseriutbrott. Men under traumat med de stupade kamraterna döljer sig ytterligare ett mörkt minne, som han förtränger och som inte uppdagas förrän i slutet av boken.

I kriget har Frank varit en jämlike, men så snart han återvänt så är allt som vanligt igen. I korta scener gestaltar Morrison ett Amerika på gott och ont. Frank vill inte bege sig tillbaka till sin hemstad i Georgia som han hatar. Istället hankar han sig fram med ströjobb och bor hos en kvinna som ger honom tillfällig lättnad från oron som plågar honom. Han lever som i en feberdröm och med fragmentariska minnen. Men så nås han av ett meddelande om att hans älskade syster Cee är i stor fara och han beger sig hemåt.

Cee, som Frank hela sitt liv sökt beskydda, har utnyttjats av människor, då hon inte haft någon egen vilja. Fastern har kallat henne rännstensunge och behandlat henne därefter och fästmannen stack ifrån henne och nu har hon hamnat i klorna på en skrupelfri läkare som utsatt henne för experiment som på ett djur. Men Frank lyckas i sista stund rädda henne och tar henne till ett kvinnokollektiv, där hon rehabiliteras och får del av det kvinnliga kollektivets erfarenheter och kunskaper. Hon växer till en självständig kvinna och syskonen kan till slut försonas med sitt öde och sin hemstad.