Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Syrien en spegling av moderna konflikter

Allt svårare för hjälparbetare i krigszoner, enligt Röda korsets ordförande.

Annons

För bara ett par veckor sedan kom Röda korsets svenska ordförande Eva von Oelreich tillbaka från en resa i Syrien. På söndagen berättade hon om sina upplevelser inför fyra lokala Röda korset-kretsar.

Konflikten i Syrien har pågått i tre år. Det är en humanitär katastrof av stora mått där 2,3 miljoner människor har flytt, 6,5 miljoner är på flykt inom landet och ytterligare 2,7 miljoner människor är isolerade. Hittills har 135 000 människor mist livet.

– Den här konflikten är typisk. Nu för tiden är nästan alla konflikter interna, säger Eva von Oelreich.

Säkerhetsläget i konfliktområden har stadigt förvärrats de senaste decennierna. Tidigare utgjorde Röda korset-symbolen eller den i muslimska länder, röda halvmånen, ett skydd för hjälparbetarna. Så är det inte längre.

Värst utsatta är ambulansförarna, berättar Eva von Oelreich. Resan gjorde stort intryck på henne, där hon träffade många unga hjälparbetare.

– Det starkaste intrycket var nog att ingen tror att kriget tar slut fort. Och att det är så slutet.

Det är svårt att nå fram med hjälp och svårt att få isolerade städer öppnade för insatser. Hjälparbetet sker under mycket svåra förhållanden.

– Jag har aldrig träffat människor med sådan lyskraft. Det är ett helt fantastiskt arbete de gör. Jag blev oväntat känslosam, säger hon.

De senaste dygnens händelser i Ukraina riskerar att världens medier riktar sitt fokus dit och ställer Syrien i skugga, tror hon.

– Syrien åker i bakgrunden så fort det händer något annat. Vi måste ha fokus på det här, det är så många drabbade, säger Eva von Oelreich.