Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Synskadade Joel en bit från spjutgränsen till Paralympics – men klarade EM-kvalet i diskus

En hård vind störde när Hellaskastet avgjordes på Sätra IP. Då blev det tufft för Joel Jansson, synskadad spjutkastare i Bollnäs FIK, att nå kvalgränsen till Paralympics. Däremot klarade han EM-kvalgränsen i diskus.

22-årige Joel Jansson, från Forneby utanför Arbrå, drabbades som tioåring av Stargardts sjukdom och förlorade 70 procent av synen på ett halvår.

I dag har han kraftigt nedsatt syn, men gör det bästa och mesta av sina förutsättningar.

Han studerar till tolk och översättare av spanska, och det stora idrottsintresset har han de senaste åren fortsatt att utveckla inom friidrottens kastgrenar. Det med hjälp Bertil Lundqvist, tränare i Bollnäs FIK.

Vid en tävling i Dubai i mars kastade Joel 48.04 meter – 46 centimeter från kvalgränsen till sommarens Paralympics i Rio.

I helgen gjorde Joel Jansson säsongsdebut i Hellaskastet på Sätra IP.

Spjutkastningen avgjordes redan tidigt på förmiddagen och en svår sidvind gjorde det mycket svårkastat.

Joel inledde tveksamt, men kom efterhand underfund med vindarna och stannade på 47.68 meter. Det räckte till en andra plats efter Stellan Back, Tureberg, som vann på 59.44.

Nästa chans blir helgens Niklas Minne i Söderhamn. Med bara lite bättre förhållanden, och flyt med vindarna, har Joel Jansson en bra chans att kasta över kvalgränsen.

Väl på plats på Sätra IP passade han även på att kasta diskus, en gren där han tidigare försökt kvala in till Paralympics i London 2012.

Och där fick han en riktig fullträff i det tredje kastet som landade på 30.85 meter.

Ett nytt personligt rekord och klart över kvalgränsen (28.00) till Europamästerskapen som avgörs i italienska Grosseto i juni.

Får han förbundskapten Magnus Olssons förtroende kan han alltså delta i EM i både spjut och diskus.