Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Synen på vad som är slöseri är talande

Ont om nyheter och dåligt med besked. Det är en bra sammanfattning av den motion som Socialdemokraterna i går presenterade som svar på regeringens ekonomiska vårproposition.
Nyheterna i motionen levererades redan under söndagen, och hur saker och ting ska finansieras skjuts som väntat fortfarande på framtiden.

Annons

Beskeden från Vänsterpartiet, som också presenterade sin motion i går, var tydligare. Om V får bestämma står kraftiga skattehöjningar på agendan. Bland annat ska alla stegen i jobbskatteavdraget bort.

Miljöpartiet presenterar förvisso sin budgetmotion först i dag, men har redan förklarat att partiet numera accepterar rut-avdraget och vill se lättnader för de mindre företagen när det gäller sjuklöneansvaret.

Det är alltså tydligt att de tre partierna i det forna rödgröna samarbetet glider alltmer isär.

För det är tämligen säkert att Socialdemokraterna inte fullt ut kommer att matcha Vänsterpartiets skattehöjningar.

Även om det står förslag på betydande skattehöjningar även på S-agendan, bland annat i form av höjda arbetsgivaravgifter för ungdomar, och varken Tommy Waidelich eller Håkan Juholt kan svara på hur man ser på jobbskatteavdraget.

Däremot är det talande att Socialdemokraterna beskriver regeringens förslag om framtida skattesänkningar som slöseri. Man kan mycket väl anse att vissa skattesänkningar är olämpliga, men att beskriva det som slöseri visar att man inte förstår att det är skattebetalarna som finansierar staten och inte tvärtom.

Att låta skattebetalarna – oavsett om de är företag eller privatpersoner – behålla mer av sina egna pengar kan inte betecknas som slöseri.

Om skattebetalarnas pengar skulle användas av staten, landstingen eller kommunerna på ett ineffektivt sätt eller till sådant som det inte borde så finns det däremot anledning att tala om slöseri.

Men det är som sagt talande att Juholt och Waidelich inte begriper detta.

Mer läsning

Annons