Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Syndikalisterna agerar som maffian

Syndikalisternas stridsåtgärder mot Berns salonger i Stockholm har fått stor uppmärksamhet i media. Konflikten har sitt ursprung i att Syndikalisterna kräver Berns på 1,4 miljoner kronor för sju arbetare som sagts upp. För att lyckas har de valt att blockera företaget och har sedan några månader tillbaka stått utanför dess ingång för att dela ut flygblad och skrämma bort kunder.
Inget märkligt i sig, utan fullt normalt fackligt arbete.

Problemet är bara att de sju personerna aldrig varit anställda på Berns.

I stället har de arbetat på ett bemanningsföretag, NCA, som Berns anlitat för att sköta sin städning. När avtalet med detta företag gick ut bestämde sig Berns för att sköta städningen i egen regi. Under samma period blev de sju syndikalisterna, och ytterligare 18 anställda, uppsagda. För de sju syndikalisterna krävs nu Berns på 1,4 miljoner kronor.

Det är inte svårt att ta till överord om fackföreningens agerande. Syndikalisterna är ökända för att ta till stridsåtgärder på lösa grunder, i syfte att förstöra för företagen snarare än att föra en konstruktiv diskussion om de anställdas villkor. Helt olikt maffiaverksamhet är det inte. Genom att skrämma bort kunder och på andra sätt förstöra försöker de kräva orimliga ersättningar och villkor. I fallet med Berns blir det extra tydligt. Syndikalisterna vill ha 1,4 miljoner kronor, varav större delen ska gå direkt till fackföreningen och inte till de anställda, annars kommer de inte att sluta med sina stridsåtgärder.

Tyvärr är detta beteende skyddat i lag.

Demonstrationsfriheten och yttrandefriheten är grundstenar i ett rättsligt samhälle. Att stå utanför ett företag och dela ut flygblad kan därför aldrig vara ett brott. Därför är det väldigt märkligt när tunga politiker från såväl M som S kräver att polisen bör agera. Det finns ju inget brott att beivra. Samtidigt är det tveklöst att Syndikalisterna utnyttjar ett kryphål i lagen för att bedriva utpressning. Det hålet måste täppas till.

När ett fackförbund blockerar företag för att kräva ersättning för personer som de aldrig anställt handlar det inte längre om att stärka arbetarnas rätt. Därför borde riksdagen sätta igång ett arbete för att dra klara gränser mellan legitimt fackligt arbete och ren utpressning.

Syndikalisternas försvarar sitt agerande med att Berns utnyttjar bemanningsföretag för att kringgå lagen om anställningsskydd. De som sades upp från NCA borde betraktas som anställda av Berns eftersom de arbetat på dess arbetsplats. Försvaret är inte helt tokigt. Det finns de som utnyttjar bemanningsföretag för att kringgå LAS. Det har facket naturligtvis full rätt att agera mot, vilket de mer traditionella förbunden också gör. Men i fallet med Berns hade företaget precis slutat använda bemanningsföretag för att sköta arbetet i egen regi.

Det borde ju Syndikalisterna applådera.

Men för den yttersta vänstern är inget gott nog. Varje chans att demonstrera, blockera och förstöra utnyttjas. Det finns inget som enskilda företag kan göra för att skydda sig. I stället måste de få politisk hjälp. Syndikalisternas utpressningsverksamhet måste upphöra.

Erik Hultgren

Centerpressens Nyhetsbyrå