Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Syna Samkraft i sömmarna

Flera kommuner i Hälsingland är inblandade i vindkraftbolaget Samkraft AB. Kommunägda Bollnäs Energi, Söderhamn Nära och Ljusdal Energiföretag äger vardera 10,7 procent av aktierna.

Flera andra offentligt ägda bolag är också delägare, till exempel Nordanstigs kommun, Gävle kommun, Sandvikens kommun liksom ett antal privatägda bolag.

Samkraft är nu på obestånd och behöver akut få in 53 miljoner kronor för att inte hamna i likvidation. Man behöver också få in 40 miljoner genom en nyemission. Samkraft AB förutsätter nu att ägarna, det vill säga till stor del skattebetalarna, står för fiolerna. I annat fall hotas bolaget av konkurs.

Dessvärre saknar Samkraft AB möjligheter att överleva långsiktigt. Allting såg bra ut 2008 när bolaget bildades. Fram till 2010 var både elpriserna och subventionerna höga vilket piskade fram en, i förhållande till kvotplikten, alltför omfattande utbyggnad av vindkraften. Detta i sin tur gjorde att subventionerna störtdök.

Uppgraderingen av kärnkraften, prisfallet på kol och utsläppsrätter, liksom det faktum att elförbrukningen i Sverige inte ökat på över tio år gör att terminspriserna på el, enligt marknadens bedömning, inte kommer att öka väsentligt på många år.

Kvotplikten minskar nu fram till år 2035, samtidigt som målsättningarna för förnybar el nås, vilket sannolikt gör att subventionerna går mot noll redan under 2016. Den kommunala skattebefrielsen för vindkraftsel är också på väg att fasas ut enligt en statlig utredning.

Enligt ett brev till regeringen från branschorganet Svensk Vindkraftsförening går varje nytt vindkraftverk med 1,9 miljoner kronor per verk och år i förlust. Många vindkraftsbolag är därför på fallrepet. Winwind har gått i konkurs, Triventus har begärt rekonstruktion och nästan alla övriga vindbolag går med stora förluster. Till exempel gjorde Arise Windpower en förlust om 15 miljoner kronor det tredje kvartalet 2013.

Värst har det gått för Karlstad och Hammarö kommuner. Karlstad Energi belastades 2012 med 48 miljoner i vindkraftsfiaskot Vindpark Vänern, ett vindkraftsäventyr som bara under 2013 kostat Karlstad och Hammarös skattebetalare 120 miljoner kronor extra pga flera havererade verk. Parken invigdes så sent som 2010.

Är det verkligen rimligt att kommunerna i Hälsingland ska lära sig samma läxa the hard way? Avveckla Samkraft innan det är försent.

Jonny Fagerström

föreningen Svenskt Landskapsskydd

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel