Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Syna partiernas tal om rättvisa

Somliga säger att det är begreppsstöld. Andra att det är begreppsförvirring. Ytterligare andra att det handlar om förnyelse.

Annons

Jag tänker på Moderaternas sätt att ta över och omformulera gamla klassiska begrepp som av någon anledning Socialdemokraterna och vänstern lagt rabarber på.

När Fredrik Reinfeldt och Anders Borg tog över Moderaterna satsade man hårt på att bli det nya arbetarpartiet.

Ett uttryck som länets förre M-riksdagsledamot Patrik Norinder inte alls gillade. I en intervju för några år sedan konstaterade han frankt att om jag hade velat tillhöra ett arbetarparti så hade jag gått med i Socialdemokraterna.

Må så vara. Men när de nya Moderaterna satsade på arbetslinjen tog de sossarna och Göran Persson på sängen. De tvingades inse att det inte går att leva på gamla meriter.

Nu fortsätter Moderaterna att ta över gamla klassiska sossebegrepp. Den här gången gäller det rättvisebegreppet.

I sitt tal på Göteborgsmötet förra veckan framhöll moderaternas partisekreterare Sofia Arkelsten att partiet måste fortsätta förnyelsen, och närmast på agendan står rättvisan.

Hon vågade sig till och med sig på en definition av rättvisa som "ett samhälle där alla får chansen att komma till sin rätt i livet".

Men trots att begreppet rättvisa används flitigt i den politiska debatten, på tidningarnas ledar- och debattsidor, och i en mängd andra sammanhang, är det mångtydigt.

Är det rättvist att den som konsultar med datorer tjänar mycket mer än den som jobbar med barn? Är det rättvist att några har ständiga problem med hälsan medan andra är kärnfriska hela livet?

Är det rättvist att några föds med guldbyxor medan andra knappt har några byxor att ta på sig? Är det rättvist att var och en tar för sig efter förmåga eller är rättvisa att fördela gemensamma resurser till var och en efter behov.

Det räcker inte med att tala om rättvisa i politiska högtidstal. Man måste alltid klargöra vilken rättvisa man menar.

När det exempelvis gäller fördelning finns det åtminstone två sorters rättvisa. Någon kan hävda att det är rättvist att alla ska få lika mycket, medan en annan tycker att rättvisa är när den som har större behov faktiskt får mer.

Barnbidraget är ett exempel på lika tilldelning, medan bostadsbidraget handlar om tilldelning efter behov.

Det finns ingen objektiv och absolut rättvisa.

Därför måste vi syna Socialdemokraterna och Moderaterna, och andra partier när de slagordsmässigt talar om rättvisa.

Fråga alltid: Vilken rättvisa?

Mer läsning

Annons