Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Syn på plats inför dammbeslutet

Myndighetsnämnden i Ljusdal är för en utrivning av Kvarndammen i Tallåsen men är mån om att bevara miljön.

På torsdagen gjorde politikerna en syn på plats och ställe vid Sillerboån. Myndighetsnämnden satte sig sedan vid sammanträdesbordet och beslutade om ett yttrande till mark- och miljödomstolen när det gäller kommunens ansökan om utrivning av Kvarndammen och den provisoriska grunddammen uppströms.

Nämnden ställde sig bakom kommunekolog Pär Lundagårds förslag att skriva att natur- och kulturvärden främjas genom att båda dammarna rivs ut. Vidare heter det att strömsträckan ska återställas till den grad som gällde före Kvarndammens tillkomst och att det gäller att bevara den kulturhistoriska miljön så mycket som möjligt.

Myndighetsnämnden anser att det generellt sett inte bör byggas några nya dammar i Sillerboån för att på konstgjort sätt försöka upprätthålla en vattennivå som inte är naturlig.

I yttrandet konstateras också att problemet med vattensjuka fastigheter och risken för översvämning minskar för de närboende i och med utrivning.

– Vi hoppas att en utrivning kan lösa så många problem som möjligt i detta område men vårt yttrande är främst ur miljösynpunkt, säger myndighetsnämndens ordförande Rolf Paulson (SRD).