Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Syn på plats i Hallboviken

Före jul kommer domen som avgör tvisten om var vattenledningen mellan Hallboviken och Östanbräck ska dras. .

Mark- och miljödomstolen var på plats på tisdagen, för att orientera sig om detaljerna, inför domen som kommer 20 december

Sju jordbrukare godtar inte kommunens placering av den ledning som ska föra vatten från Hallboviken till vattenverket på Östanbräck. Vattenledningen gör intrång i produktiv jordbruksmark, och lantbrukarna är oroliga för såväl tillfälliga som långvariga konsekvenser för deras del. Ersättningen för intrånget underkänns också av de klagande.

– Vi vidhåller vår aspekt, att det här är den bästa dragningen, säger Jan Kroppegård, teknisk chef i Hudiksvalls kommun.

Den planerade vattenledningen skulle, med den föreslagna sträckningen, bli nära 20 kilometer lång, och ungefär fem kilometer berör produktiv jordbruksmark. De klagande förutser även ytterligare intrång vid framtida reparationer eller omdragningar.

– På 4,8 kilometer skulle de bli 115 meter schakt, resten blir borrad ledning. Man är rädd för framtida underhåll, men vi vet ju sedan tidigare att det är extremt lite underhåll på den här typen av ledningar, säger Jan Kroppegård.

Före jul kommer alltså ett avgörande. Skulle domen bli till kommunens fördel, inleds upphandlingsförfarandet omedelbart, säger Jan Kroppegård, och byggstart skulle kunna ske tidigast till våren.