Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Symbian och Android dominerande 2014"

/

Inom fyra år kommer Android att hinna upp Symbian och utama Nokias operativsystem i kampen om att vara det ledande mobila systemet.

Annons
Inom fyra år kommer Android att hinna upp Symbian och utama Nokias operativsystem i kampen om att vara det ledande mobila systemet.

Nokias stora försäljningsvolymer och satsningen på modeller med lägre pris får analysfirman Gartner att förutspå en svag tätposition för Nokias Symbian-system även 2014. Men skillnaden i marknadsandel jämfört med Android väntas då ha blivit så liten som 0,6 procentenheter. Från en andel på 46,9 procent under 2009 tros Symbian sjunka till 30,2 procent, tätt följt av Android med 29,6 procent.

Dagens stora efterfrågan på Android-mobiler från operatörer och återförsäljare förväntas leda till att Android blir det nästa största mobilsystemet med en marknadsandel på 17,7 procent redan vid årsskiftet 2010/2011. Vid samma tidpunkt räknar man med att Blackberry finns i 17,5 procent av de sålda telefonerna och 15,4 procent har Apples Ios.

Marknadsandelarna för de två sistnämnda systemen kommer att sjunka i konkurrensen med mer öppna system och 2014 tror Gartner att de kommer vara nere på 11,7 respektive 14,9 procent. Samma år kommer Windows Phone att petas ned från femte till sjätte plats med en andel på 3,9 procent, vilket inte kommer att räcka för att hålla Meego bakom sig.


/Henrik Thoresson

mobil.se

Mer läsning

Annons