Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sygäng vill motarbeta mobbning

Lilian Hjort och hennes kamrater i sygänget i Ljusdal reagerade starkt på en artikel i Ljusdals-Posten om en pojke som på grund av mobbning i skolan tvingades flytta från kommunen. Nu startar de ett projekt riktat till eleverna i årskurserna fyra till sex i kommunens skolor för att motarbeta mobbning.

Annons

Det var i samband med skolstarten som Lilian Hjort läste artikeln i LjP om en pojke som flyttat runt i skolor i kommunen, men ändå inte kommit ifrån att bli mobbad. Han såg sig tvingad att flytta till annan kommun för att fly från mobbare.

Lilian Hjort och hennes kamrater i sygänget, som har ägnat en hel del av sin verksamhet till välgörenhet, främst riktad mot gamla, enades om att dra igång något för att få elever i kommunens skolor att aktivt arbeta för att motverka mobbning i skolan.

40 000 kronor kommer att behövas för att ro mobbningsprojektet i hamn. Lilian Hjort satsar 10 000 kronor ur egen ficka. Syjuntan räknar med att deras lotterier ska kunna dra in lika mycket.

– Sedan hoppas vi att banker och företag i kommunen kan ställa upp och bidra med pengar för att täcka den andra halvan, säger Roger Walter, som via Frivilligcentralen är den som samordnar sygängets insatser.

Sygänget hoppas att alla elever i kommunen tio mellanstadieskolor aktivt kommer att ställa upp för att motarbeta mobbning under läsåret.

En omröstning i mellanstadieklasserna i maj ska utse de elever som under året bäst motarbetat mobbning. Stenhamre, Gärdeåsen, Öje, Färila och Tallbacken får rösta fram två elever per årskurs, medan övriga skolor får rösta fram två elever från hela mellanstadiet.

Priset för de framröstade eleverna blir en dag i Stockholm med besök på Skansen och Gröna Lund.