Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Swedh från start till mål

Magnus Mellquist tog segern i fyrhjulsdrivna klassen i rallyt Siljasvängen i lördags.
Söderhamnsföraren skrev segermarginalen till tio sekunder före Ljusdals Robert Johansson.

Annons

Årets sjätte deltävling i Hälsingeserien, den första på grus, avgjordes i trakterna runt Via. Två sträckor kördes två vändor – tillsammans drygt två mil.

Markus Hällbo från Stora Skedvi vann den första sträckan. På SS 2 hade Magnus Mellquist mest bråttom, men Hällbo toppade i ”halvtid” med en sekund i marginal.

På sträcka 3 (som alltså var densamma som SS 1) drygade Markus Hällbo ut sin ledning med ytterligare en dryg sekund gentemot Mellquist.

Kampen stod därefter hård på slutsträckan mellan de två Mitsubishiåkarna. Det hela avgjordes när Hällbo fick problem med en kilometer kvar att köra.

– En turboslang i motorn lossnade. Skit också, det såg ju så bra ut, suckade han efteråt.

Desto mer nöjd var förstås Mellquist:

– Första tävlingen på grus på två år för min del. Det här satt verkligen bra.

I synnerhet på det andra varvet gick det rejält fort. Nära tio sekunders förbättring jämfört med gången före.

– Lite rattrostigt till en början. Men på sträckorna 3 och 4 flöt det på riktigt fint, fortsätter Magnus.

I tvåhjulsdrivna klassen ledde Pär Swedh – tävlande för arrangörsklubben SMK Hälsinge –från start till mål. Det var aldrig något snack om saken, ”Swedhen” lade dryga 16 sekunder till andraplacerade Peo Berglund från Sandviken. Den sistnämnde hade Tommy Ström, Härnösand, flåsande hack i häl efter sig. 1,3 sekunder kom att skilja dem åt.

Hemmafavoriten Tomas Bergman hade mest bråttom av B-förarna. Dessvärre sinkades han av ett elfel som gjorde att han fick skjuta bilen de sista meterna till etappuppehållet när strömmen i batteriet tog slut. Han missade målgången med en minut och fick tio sekunder i bestraffning.

Detta fick till följd att Anton Eriksson, Sundsvall, tog förstaplatsen och att Tomas fick hålla tillgodo med att bli trea – slagen även av klubbkollegan Stefan Hedström.

Marcus Fors, Hälsinge, vann standardklassen Grupp E. Tvåa blev Mikael Persson, Ilsbo, distanserad med en halvminut.

I Volvo Original dominerade Jonas Edlund från Ilsbo. Bland C-förarna tampades Per Bryngelsson, Hälsinge, med Mattias Öst, Ilsbo. En tiondels sekund avgjorde till Pers fördel.

KURT ELIASSON