Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Swedbank stänger sitt kontor i Alfta: "Efterfrågan på digitala tjänster ökar"

I dag, onsdag, fick Swedbanks kunder i Alfta beskedet att kontoret kommer att stänga. Totalt har man 3 000 inskrivna kunder. Men antalet besökare per vecka är i snitt 40 personer.

Den 31 maj är den sista dagen som Swedbanks kontor i Alfta håller öppet. Sedan försvinner verksamheten för gott från orten.

Thomas Larsson, Swedbanks kontorschef i Bollnäs/Ovanåker, berättar att beslutet togs för en tid sedan, men för bankens kunder har det blivit känt först nu.

– Vi ser ju en stor förändring i kundbeteendet. Tidigare var det många kunder som besökte kontoret, men vi har sett en markant förändring där, säger han.

Allt fler kunder sköter i dag sina bankärenden på egen hand via den egna datorn, surfplattan eller mobilen. Nu har kontoret i Alfta runt 40 kundbesök en vanlig vecka och enligt Thomas Larsson är det huvudorsaken till stängningen.

Samtidigt är bankens kontor sedan 2012 så kallade ”kontantfria”. Och Thomas Larsson håller med om att det kan ha bidragit till ett minskat antal kundbesök.

– Det kan säkert höra ihop, säger han.

Banken har skickat ut information om stängningen till de 3 000 kunderna som är inskrivna hos kontoret i Alfta. Men banken kommer att ta ytterligare kontakt med de kunder som regelbundet besöker kontoret.

– Vi kommer att prata med samtliga innan för att hitta en lösning så att det blir så smidigt som möjligt. Det räknar vi kallt med att hinna med.

Swedbank har på senare år stängt ett stort antal kontor runt om i landet. Kontoret i Alfta är det fjärde Swedbankkontoret som försvunnit i Hälsingland sedan 2005. Tidigare nedläggningar har skett i Arbrå, Kilafors och Ljusne.

Läs även: Swedbank säljer sitt kontor i Söderhamn

Så hur ser Thomas Larsson på de små bankkontorens framtid?

–Jag kan ju inte ge några som helst löften, men det finns inga planer på någon annan stängning just nu, säger han.

Efter stängningen i Alfta kommer Swedbank i Hälsingland ha kvar kontor i Söderhamn, Bollnäs, Edsbyn, Ljusdal och Färila.

Kontoret i Alfta har två anställda. De kommer att fortsätta att arbeta inom banken, men deras tjänster flyttas till Edsbyn och Bollnäs.

Fjärde kvartalet 2015 gjorde Swedbank ett rörelseresultat på 4 800 miljoner kronor.

Läs också: Swedbank stänger kontor i Ljusne

Artikeln kommer att uppdateras.