Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

SVT:s krislösning – säljer stora delar av hockey-VM till andra kanaler

Ishockey-VM är en tung post för SVT.
Nu tvingas de sälja ut delar av sina hockeyrättigheter till MTG – alltså TV3 och Viaplay.
– För oss känns det verkligen som att hockey-VM kommer hem, säger MTG:s sportchef Per Nunstedt i ett pressmeddelande.

Ishockey-VM är tillbaka på TV3. Åtminstone varannat år. Så ser nämligen lösningen ut mellan SVT och MTG – ena året går turneringen på SVT och det andra på TV3 och Viaplay. Kanalerna kommer även att dela på CHL.

TV3 hade rättigheterna till hockey-VM i över 20 år, fram till 2011.

– Ishockey-VM är en av de mest folkkära och starkaste kommersiella sporträttigheterna på marknaden och något som verkligen förenar hela landet, vilket inte minst visade sig vid söndagens final där runt 2 miljoner människor bänkade sig, säger Anders Jensen som är vd på MTG, i ett pressmeddelande.

Fram till 2023 kommer de båda att dela på rättigheterna och redan nästa år går turneringen i MTG:s kanaler.

– För oss känns det verkligen som att hockey-VM kommer hem. Vi visade 23 raka mästerskap på raken och är otroligt glada över att välkomna tillbaka en så älskvärd turnering med en så stark tradition i såväl det svenska folkhemmet som i vårt eget mediahus, säger Per Nunstedt, sportchef på MTG Sport.

I en tid då ofta kommersiella bolag lagt vantarna på de tunga och dyra tv-rättigheterna kunde hockey-VM ses som något av en prestigevärvning av SVT. Nu är ekonomiska skäl anledningen till att de överlåter delar av rättigheterna.

– I ett läge med skenande kostnader för sporträttigheter är detta ett bra sätt för oss att kunna erbjuda vår publik de mest attraktiva evenemangen, samtidigt som vi tar ansvar för helheten i SVT:s utbud, säger programdirektör Jan Helin i ett pressmeddelande.