Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Svininfluensan kostar 70 miljoner

Massvaccineringen mot svininfluensan kan bli en dyr affär för Landstinget Gävleborg.

Folkhälsominister Maria Larsson (KD) säger nej till statlig finansiering, vilket skulle betyda att landstinget får betala notan på 70 miljoner kronor.

Tuffa papper för ett landsting som redan har det knackigt ställt.

I slutet av börjar inleds massvaccineringen mot svininfluensan. De svenska landstingen har beställt 18 miljoner doser av vaccinet Pandemrix för att alla svenskar ska kunna få den dos (två vaccinationer) som krävs för att få bäst tänkbara skydd.

Maria Larsson tycker att regeringen, i och med upphandlingen av alla garantier, redan gjort sitt ekonomiskt. Resten är det upp till landstingen att ansvara för.

Det tycker inte Ann-Margret Knapp (S), landstingsråd i Gävleborg.

- Maria Larssons ståndpunkt är märklig. Speciellt i tider som dessa, med finanskris och en redan ansträngd ekonomi, säger hon.

Om landstingen runt om i Sverige själva får betala beräknas slutnotan landa på mellan två och tre miljarder. Det innebär en dubblering av budgetunderskotten, sett till prognosen för 2009.

Av de 70 miljoner vaccineringen kommer att kosta Landstinget Gävleborg svarar själva vaccinet för hälften, resten är kostnader kring hanteringen, till exempel övertid och extrapersonal.

Ann-Margret Knapp tror dock inte att sista ordet ännu är sagt.

- Visserligen är det inte första gången vi blir ålagda att göra saker för pengar vi inte har, men den här gången kommer trycket på regeringen att bli så stort att de nog tvingas backa.