Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Svindyr vaccinering inte utan frågetecken

Det är inte alla dagar man har tillfälle att hålla med landstingsrådet Ann-Margret Knapp (S). Därför gäller det att passa på när tillfälle ges.

Hon tycker det är märkligt att regeringen säger nej till att bekosta den massvaccinering mot svininfluensan som planeras under hösten. Det är bara att hålla med!

Om landstinget Gävleborg får stå för notan betyder det en extra utgift på 70 miljoner kronor. Och det är hårda bud för ett landsting som redan har det knackigt ställt, lindrigt uttryckt.

Att hon sedan inte kan låta bli att klaga över skattesänkningar som gett en medelinkomsttagare som tjänar 25 000 kronor ungefär 1 000 kronor mer i månaden att disponera för egen del, är numera en del av det socialdemokratiska mantrat.

Det kommer vi att få höra till leda ända fram till valet. Sänkta skatter är stöld från staten. Höjda skatter ska lösa alla problem från svininfluensa till nya järnvägar och bättre skola.

Men det är en annan sak.

Svininfluensan har slagit till på allvar i Sverige i och med att landet har fått sitt första allvarliga sjukdomsfall. Och vården förebereder för massvaccinering.

Om samhället bedömer att svininfluensan är ett hot mot nationen och att det är nödvändigt med en massvaccinering, är det självklart att den ska vara kostnadsfri och att staten ska stå för notan på 2-3 miljarder. Ingen ska behöva avstå för att man inte har råd. Gratis vaccinationer är bra mycket billigare än följderna av att människor avstår från de två ynka doser vaccin det handlar om.

Men det finns flera frågetecken kring den massvaccinering som är tänkt att dra igång i slutet av september.

Det är fortfarande oklart om vaccinet kan ge några allvarliga biverkningar. EU:s läkemedelsmyndighet EMEA ska nästa vecka ta ställning till om vaccinet ska stoppas i väntan på fler kliniska studier.

Det nu aktuella vaccinet har bara testats på några tusen människor, inga gravida kvinnor och inga personer under 18 år eller över 60 år.

"Den här influensan verkar inte alls vara lika farlig som man fruktade att fågelinfluensan kunde bli. Därför ska man titta noga på om det finns anledning att kräva en mer noggrann klinisk dokumentation innan det godkänns", säger Jan Liliemark vid Läkemdelsverket till Svenska Dagbladet.

Samtidigt menar han att fördelarna med att vaccinera överstiger riskerna.

Läkaren Sven Britton är inne på samma tanke i en debattartikel i SvD.

"Det var inte länge sedan media dominerades av fågelinfluensan, men om denna hörs nu inte ett pip medan man kan förmoda glada grymtningar från läkemedelsjättar som Glaxo som redan fått betalt av svenska staten trots att man köpt grisen i säcken. Ingen vet hur bra skyddseffekten blir med det nya vaccinet eftersom det inte finns några tillförlitliga tester på det innan vaccineringen och epidemin kommit igång", skriver han.

Han är också kritisk mot att vaccinationen huvudsakligen motiveras av den ekonomiska effekt infektionen skulle få mot industri- och konsumtionssamhället.

För en amatör är det omöjligt att avgöra varför vi inte längre hör ett pip om fågelinfluensan och hur farlig svininfluensan är och kan bli.

Att experterna också tydligen är oense gör inte saken lättare. Tvärt om.

Ingen tycks veta. Många spekulerar att alltifrån 400 000 till fem miljoner kan drabbas i vårt land.

Denna osäkerhet och alla dessa olikartade besked kan lätt skapa en rädsla och panik som kan vara ett större hot än själva influensan.

Men om en samlad expertis kommer fram till att massvaccination är bra och behövs, ska den erbjudas alla medborgare kostnadsfritt på statens bekostnad.

Det är den enda rimliga hållningen om det handlar om ett hot mot nationen.