Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svinaktigt och helt oacceptabelt

/

Bilderna talade för sig själv. Grisar som saknade tillräckligt med halm och strö. Som var smutsiga och skadade. Och som åt på en annan död gris, som alltså inte flyttats utan låtits ligga kvar.
Det här är en vanvård som är helt oacceptabel. Svinaktig, om uttrycket tillåts.

Annons

Sveriges Radios Ekot-redaktion har under en ganska lång tid återkommande rapportrat om missförhållanden inom grisproduktionen. Tidigare har Ekots mer omfattande rapporter om vanskötsel kommit från den danska grisuppfödningen, där reglerna inte är lika hårda som i Sverige.

Den här gången handlade det om missförhållanden på svenska gårdar. I synnerhet Lars Hultströms.

Hultström är inte vilken grisbonde som helst. Han är ordförande för köttböndernas organisation Swedish Meats och ledamot i styrelserna för Lantbrukarnas riksförbund, köttillverkaren HK Scan och veterinärföretaget Svenska djurhälsovården. Uppdrag som han nu valt att ta så kallad timeout från under tiden som missförhållandena på hans gård utreds.

Under gårdagen anlände veterinärer från Svenska djurhälsovården till gården för att kontrollera hur grisarna sköttes och uttalanden från dem ger i stora drag stöd för Ekots rapportering.

Det är viktigt att påståendena om vanskötsel och missförhållanden blir ordentligt utredda. Inte bara på Hultströms gård utan på alla de andra gårdarna som också pekas ut. För det finns egentligen ingenting som tyder på att det skulle råda några större problem på de svenska svinuppfödningsanläggningarna. Under de inspektioner som kommunernas djurskyddsinspektörer har gjort de senaste åren är det ytterst få brister som har gällt foder eller djurens rörelsefrihet.

Det finns också en särskild omständighet som problematiserar den här rapporteringen. Det är inte Ekot-redaktionen själv som har grävt fram de här uppgifterna. Det är i stället något som organisationen Djurrättsalliansen ägnat sig åt. Enligt egen uppgift har den under två års tid dokumenterat brott mot djurskyddslagen på närmare hundra slumpvis utvalda grisgårdar. Detta genom att självsvåldigt kliva in på gårdarna för att filma och fotografera.

Man måste ha klart för sig att Djurrättsalliansen inte har som målsättning att djuruppfödare ska följa uppsatta lagar och regler. Den vill helt bli av med djurhållningen. Den anser inte att man ska äta kött, ägg eller dricka mjölk.

Djurrättsalliansen är ingen opartisk rapportör av missförhållanden. Den driver en agenda. Och stödjer aktivt Djurens befrielsefront som snarast är att betrakta som djurrättsterrorister.

Det är knappast heller någon slump att rapporteringen kommer just nu. Det passar ovanligt väl in eftersom Sveriges grisuppfödare i går i Jönköping hade samlats till Grisuppfödardagen. Dit Djurrättsalliansen också anlände för att genomföra en välregisserad protestaktion.

Dessutom med bara en månad kvar till julafton och den hägrande julskinkan.

Fast det tvivel som man kan känna inför Djurrättsalliansen förändrar inte det faktum att de här uppgifterna innebär en ordentlig förtroendekris för svensk svinuppfödning.

Hur ska vi som vill äta julskinka kunna känna oss säkra på att det är en glad gris vi får på tallriken?

Ansvaret för detta vilar dels på branschen att säkerställa, dels på myndigheterna i form av kontrollverksamheten men även på oss som konsumenter. Ta ansvar för det som du köper. Ställ krav på kvalitén. Jaga inte alltid lägsta priset.

Om du som konsument inte bara förfasas över rapporteringen i medierna, utan tar aktiv ställning genom ditt val av produkter så kan du bidra till att djuren får det bättre.

Mer läsning

Annons