Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Svettig jaktstart i slaskiga Bollnässkidan: "Trugorna blir som paddlar"

Bollnässkidans avslutande jaktstart blev en prövning i den tiogradiga värmen.
Söndagens piggaste efter åtta varv (10 km) på slingan vid Bolleberget – suveräna segraren Adam Sten, AXA SC.
– Det gäller att bara liksom flyta fram, säger 31-åringen från Falun.

Det här var en sådan tävlingsdag där de flesta letade fram de största trugorna i verktygslådan.

– I dag funkade de mer som paddlar, säger Niclas Bärj, hemmahoppet i Rehns BK som fick slita rejält för sin sjätte plats.

– I det här föret är det svårt att få till tekniken, men himla skoj att det ändå gick att genomföra, säger den 44-åriga profilen, som gör en liten omstart sent i karriären.

– Det blev lite si och så med träningen förra säsongen. Nu kör jag hårdare igen, och huvudmålet är en plats bland de hundra första i Vasaloppet. Skulle jag inte tro på det, då är det ingen idé att ställa upp, säger Niclas Bärj, som slutade på plats 239 i fjolårets Vasalopp.

Läs mer: Alla lokala tider i senaste Vasaloppet.

Där fajtades Adam Sten högre upp, och landade på en prima 48:e plats.

– Vasaloppet är ett stort mål även den här säsongen, säger den vältrimmade masen, som främst satsar på nationella långlopp.

Och då blir ju 10 kilometer (8 varv på den 750 meter långa slingan) ingen match egentligen, särskilt med 48 sekunder till godo på tvåan Markus Persson, Hudiksvalls IF, inför jaktstarten.

– Jag hade ju ganska mycket att gå på, och försökte bara hålla ett jämnt tempo och flyta fram över snön, säger Adam Sten, som bytt från Falun/Borlänge till AXA SC den här säsongen.

Läs mer: Första försöket smälte bort.

Han gillade också både loppet och distansen.

– Jag brukar köra några kortare lopp den här tiden, det är bra att få upp lite speed att ta med sig till resten av säsongen med de långa loppen. Ett fantastiskt jobb av arrangörerna att få till det så pass bra. Och en sådan här dag är det alltid roligare att tävla än att träna, konstaterar Adam Sten, först i mål på tiden 28,38 – det var drygt sju minuter (!) långsammare än hans lördagstid på 21,21.

Så stor är alltså skillnaden i tid mellan nollgradigt och plus tio grader.

Än jobbigare blev det för Markus Persson, Hudikåkaren tappade rejält och slirade från andraplats till femte plats – 4.41 efter segraren.

Tvåa blev i stället Stefan Sunnerberg, SK Ringen, med 1,41 upp till förstaplatsen.

Läs mer: Så såg det ut förra året