Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svett, swing och Sanchez i Svaben

/
  • Helgens klimax i Svaben svarade Mike Sanches för. Engelsk Rhythm and Blues kung som fick hela bruksstallet att gunga.
  • Helgens klimax i Svaben svarade Mike Sanches för. Engelsk Rhythm and Blues kung som fick hela bruksstallet att gunga.
  • Mellan banden stod plattvändare som High Speed Jones, DJ Rumble och The Rhythm Sweethearts för femtiotalsfärgerna.
  • Ann Olander, en ur arrangörsgruppen, lyser upp nedanför scenen när Mike Sanches hamrar piano.

Handväskorna och swingnördarna gungar i forcerad fyrtakt. Panelhönorna och kepsarna sitter stadigt på rätt plats – och den återblickande blandning av maskerad och medryckande musikhappening som är Swing i Svaben har framtiden för sig. Det tror i alla fall Anders Jansson, lätt smittad av swing.

Annons

Det är egentligen en helt osvensk blandning av folk och fä som tagit sig till Svabensverk för två dagar och två nätter av danskurser i Lindy hop och Boogie Woogie, kommers av nostalgiska kläder, dans till stenkakor och en radda konserter. Raggaråken står sida vid sida med Skodor och Saabar på parkeringen och de minutiöst fixade frillorna samsas med dom som aldrig betraktat sitt hår som ett stil-statement. Det är yngre och äldre människor, hardcore-rockabillys i olika åldrar... och så de som bara gillar att dansa.

Det är, för en som jag som inte är van, först en smula komiskt att kliva in mitt i det gamla bruksstallet just när dansgruppen The Harlem Hot Shots gör sin proffsigt, sprattliga dansuppvisning. Stora delar av publiken leker amerikanskt femtiotal - där kvinnsen är kvittrande efterkrigslärkor med knallrött på läpparna och killarna är flottister eller bara farbroderligt fåfänga. Som om de just rest sig ur fåtöljen, lagt pipan och tidningen åt sidan eftersom den lilla lärkan ropat från köket att maten är klar. Men så blev det dans istället! Jo, man tackar…

Det snurras bra på det rymliga dansgolvet i Svaben på lördagskvällen. Både till plattvändare High Speed Jones 78-varvare och till det tungt ösiga och ska-stompiga Stockholmsbandet The Beat From Palookaville. Arrangörerna berättar att det usla fredagsvädret skrämde bort en del folk, men att kurserna lockat nästan tvåhundra personer.

Strax efter midnatt på lördagen tisslas det med viss spänd förväntan om helgens klimax; Rhythm ´n´ Blues sångaren, pianisten och estradören Mike Sanchez från England. Ett tungt stycke korsning mellan Little Richard, Jerry Lee Lewis, Chuck Berry och sig själv.

Sanchez är ett lokomotiv som får allt i rörelse, kompad av musiker från The Beat From Palookaville – som han tjutande utnämner till some of the best players in the woooorld. Med gamla spelkamrater som Jeff Beck och Eric Clapton som referens. Just då skulle ingen komma på tanken att ifrågasätta om Sanchez talar sanning. Det svänger för mycket helt enkelt.

Mer läsning

Annons