Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Svetsjobben dök men byggjobben stabila.

Legosvetsningen hos BMT i Mellanfjärden drogs ner till ett minimum när beställningarna från SMP Parts rasade. Bara en av sju svetsare blev kvar.
– Genom att byggsidan går med full fart är vi inte särskilt sårbara. Vi håller ställningarna ändå, säger ägaren Per Svedberg.

Annons

De var för nästan två år sedan som bolaget uppförde en ny verkstadshall i Mellanfjärden. Ett avtal med SMP Parts i Ilsbo lade hela grunden till utvidgningen. BMT skulle som underentreprenör svetsa skopor och fästen.

När verksamheten drog igång rullade hjulen på högvarv hos SMP. Det betydde att legotillverkaren BMT från början hade full sysselsättning för de nyrekryterade.

– Att en så djup ekonomisk kris skulle drabba verkstadsbranschen var inget vi kunde förutse vid den tidpunkten. Men sent i höstas började ordervolymerna att rasa och den utvecklingen fortsatte in på 2009. Men nu har det börjat att svänga lite uppåt för SMP och det drar vi också nytta av, säger Per Svedberg.

Bygg och Montageteknik i Mellanfjärden har flera ben att stå på. Den nystartade legosvetsningen är det klart minsta.

Uppdragen på bygg - och anläggningsmarknaden har inte sinat på grund av lågkonjunkturen. Tvärtom har Per Svedberg full täckning med jobb för de sjutton anställda.