Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sverker sopar till mediebilden utanför Södermalm

– Varför vet jag så mycket Slussen? Slussen är helt ointressant för mig, det är en knepig rondell i Stockholm. Varför fick jag veta så mycket om en ek på Oxenstiernsgatan för några år sedan, dundrar den tidigare SVT-medarbetaren Sverker Olofsson när han berättar att var 100:e boende på Södermalm är medlem i Journalistförbundet.

Läs mer: Geografins betydelse för verkligheten

Sverker Olofsson från Vännäsby i Västerbotten var tidigare programledare för konsumentprogrammet Plus. Under en inspirationsföreläsning på Västerbottensdagen på Grand Hotêl handlar det om den snedvridna mediebilden och vad den leder till. Hela framförandet går att se i klippet ovan.

Med ett TT som har sitt nordligaste kontor numera på Helgeandsholmen i Stockholm, med TV4 som lagt ned lokala sändningar och SVT som gör alldeles för få samhällsprogram och riksnyheter utanför Huvudstadens trängselområde blir det som det blir.

Geografin har betydelse för verkligheten, och om verkligheten har staden eller rent av Stockholms stadsdelen Södermalm som norm får vi ett problem i det offentliga samtalet. Det är Sverker Olofssons poäng som han dunkar in med sedvanlig energi. Och han lägger ett särskilt ansvar på Public Servicebolagen.

– Problemet är att vi som journalister tar till oss de centralistiska värderingarna, säger Sverker Olofsson under framträdandet. Och det påverkar journalistiken.

– Det är ingen som tar tag i statens löften att flytta myndigheter och verk. Generaldirektörerna stannar gärna kvar i Stockholm och bygger upp en stab kring sig så makten blir kvar där.

Läs mer: Sheriffens slag mot de fattiga fick Sherwoodskogen att göra motstånd

Titta på klippet med Sverker Olofsson och fundera sedan om det inte är hög tid att Rapports sändande redaktion ska sitta i Umeå, om det inte vore bra om Gomorron Sverige sändes två dagar i veckan från Växjö och att Göteborg var hemvist för P1:s Godmorgon, världen! För att inte tala om att Sveriges Radio Gävleborgs huvudkontor skulle kunna ligga i Bollnäs.

Vad skulle hända med vår Sverigebild och vår syn på verkligheten?

Centralism är något vi bestämmer själva.

Läs mer: SVT svarar HT om bevakning av Hälsingland