Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sveriges värsta jobbläge i Ljusdal

Ungdomarna i Ljusdals kommun är värst drabbade i landet när det gäller öppen arbetslöshet. 12,9 procent eller 181 kommuninvånare i åldern 18-24 år gick helt utan arbete eller program med aktivitetsstöd i juli.

Annons

Läget har dock förbättras något under en månad och siffran är i dag 11,8 procent. När det gäller juli var läget något bättre för ungdomarna i Ljusdal i fråga om andelen arbetslösa och deltagare i program med aktivitetsstöd. 18,4 procent placerar Ljusdal på 34:e plats i landet och Ovanåker, Hofors, Söderhamn och Sandviken är Gävleborgskommuner som ligger före på den listan.

Totalt handlar det om cirka 280 ungdomar i kommunen vilket är 108 fler arbetssökande än arbetsförmedlingen hade inskrivna i juli för ett år sedan. Historiskt sett ligger arbetslöshetsnoteringen på 2005 års nivå.

När det gäller den totala öppna arbetslösheten är den 5,5 procent av befolkningen 16-64 år (648 personer). Räknas även deltagare i program med aktivitetsstöd in rör det sig om 8 procent eller 936 personer. Man får gå tillbaka till 2006 för att hitta motsvarande siffror.