Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sveriges kvalitetsregister är en unik källa till kunskap och hälsa

Tidskriften The Lancet har i dagarna presenterat resultat från svensk och brittisk forskning som på ett tydligt sätt visar på den unika möjlighet vi har i Sverige att skapa kunskap och förbättra vården genom våra kvalitetsregister.

Annons

Studien visar att tack vare kvalitetsarbete och uppföljning via registret Swedeheart har vi i Sverige i dag en mycket god hjärtsjukvård.

Dödligheten i hjärtinfarkt 30 dagar efter insjuknande var nästan 30 procent lägre i Sverige jämfört med i England. I en debattartikel i Svenska Dagbladet (22/1) lyfter en rad hjärtläkare och -forskare ett varningens finger för att Riksrevisionen i en rapport före jul flaggade för framtida minskade satsningar på Sveriges kvalitetsregister.

Forska! Sverige och Hjärt-Lungfonden delar i högsta grad den oron, som vi befarar kan leda till att utvecklingen av svensk sjukvård stagnerar, bland annat inom hjärtområdet.

Forska! Sverige och Hjärt-Lungfonden argumenterar i stället för en utökad satsning på nationella databanker och register. Staten bör, tillsammans med landstingen, avsätta ytterligare medel för utbyggnad av de svenska kvalitetsregistren, som är unika i världen. En sådan satsning skulle kunna ge ovärderliga resultat i form av sparade liv och samhällskostnader.

Anna Nilsson Vindefjärd

generalsekreterare Forska!

SverigeStaffan Josephson

generalsekreterare Hjärt-Lungfonden

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel