Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sveriges kvalitetsregister är en unik källa till kunskap och hälsa

Tidskriften The Lancet har i dagarna presenterat resultat från svensk och brittisk forskning som på ett tydligt sätt visar på den unika möjlighet vi har i Sverige att skapa kunskap och förbättra vården genom våra kvalitetsregister.

Studien visar att tack vare kvalitetsarbete och uppföljning via registret Swedeheart har vi i Sverige i dag en mycket god hjärtsjukvård.

Dödligheten i hjärtinfarkt 30 dagar efter insjuknande var nästan 30 procent lägre i Sverige jämfört med i England. I en debattartikel i Svenska Dagbladet (22/1) lyfter en rad hjärtläkare och -forskare ett varningens finger för att Riksrevisionen i en rapport före jul flaggade för framtida minskade satsningar på Sveriges kvalitetsregister.

Forska! Sverige och Hjärt-Lungfonden delar i högsta grad den oron, som vi befarar kan leda till att utvecklingen av svensk sjukvård stagnerar, bland annat inom hjärtområdet.

Forska! Sverige och Hjärt-Lungfonden argumenterar i stället för en utökad satsning på nationella databanker och register. Staten bör, tillsammans med landstingen, avsätta ytterligare medel för utbyggnad av de svenska kvalitetsregistren, som är unika i världen. En sådan satsning skulle kunna ge ovärderliga resultat i form av sparade liv och samhällskostnader.

Anna Nilsson Vindefjärd

generalsekreterare Forska!

SverigeStaffan Josephson

generalsekreterare Hjärt-Lungfonden

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel