Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sveriges artister sörjer Wadling – Hellström: "All kärlek till dig Freddie"

Budet om Freddie Wadlings död orsakar sorg bland artistkollegorna – en av dem är Håkan Hellström:
"All kärlek till dig Freddie", skriver han.

Hellström, som länge haft Freddie Wadling som förebild, skriver om honom på Facebook: "Freddie Wadling älskade. För oss som spelade alternativ musik i Gbg var Freddie en gudfader. En legend. Jag trodde ibland att han skulle överleva oss alla. All kärlek till dig Freddie. Tack för allt och tack för att jag fick dela scen med dig, min idol, och bli din kompis."

Freddie Wadling är död

Även Ebbot Lundberg sörjer Freddie Wadling:

– Om Sverige har haft en enda motsvarighet till Captain Beefheart så är det Freddie Wadling. Han var en stor konstnär med en unik röst. En av de största röster Sverige haft. Och han satte sin egen prägel på allt han gjorde. Dessutom var han en otroligt stor och vänlig själ som många kanske körde lite för hårt med, säger han till GP.

Jonas Gardell skriver på Twitter om musikerns bortgång: "Freddie Wadling har gått bort, denna magnifike sångare! Hur tänker Gud nu? Kan vi inte få behålla några himmelska röster här på jorden?".

"Freddie. Jag bugar mig. Tack.", skriver dramatikern Peter Birro och rapparen Petter beskriver Wadlings död som "Otroligt tragiskt!" och fortsätter: "En av de största och med en obeskrivlig unik stämma. Så tacksam för att jag fick chansen att arbeta med och känna dig. Mina tankar går ut till familjen. Vila i frid Freddie", skriver han på Instagram.

Musikkritikern Fredrik Virtanen uttrycker sig vördnadsfullt på Twitter: "Vila i frid, stora artist".

På Instagram skriver Jill Johnson att hon inte kände Freddie Wadling personligen, men att hon ändå är berörd: "Freddies bortgång känns tung. Jag tänker på hans familj och på alla som kände honom. Sverige har förlorat en ikon. Freddie hade nog haft mycket kvar att berätta".Även artisten Little Jinder uttrycker sig på Instagram: "Tänker bara på Freddie. Och alla andra unika musiksjälar som bara försvinner... Som Olle. Finns inte många kvar nu. Jag sa ja till Så Mycket Bättre för att jag är så fascinerad av dig. Nu får vi inte lära känna varandra så. Men nu lyfter du från marken. Och din röst finns kvar med oss."

Freddie Wadling sjöng många duetter under sin karriär – en av dem tillsammans med operastjärnan Malena Ernman. De framförde bland annat Lou Reeds låt "A perfect day" tillsammans med Göteborgssymfonikerna 2007.

– Han var en fantastisk människa att jobba med. Ödmjuk, underbar, djup, gripande, en skör människa med ett mörker och djup i sig som var helt ofattbart. Det är så fruktansvärt tragiskt att han har gått bort, säger hon.

– Han hade en hjärtskärande röst. En mänsklig, naken, brutal röst. Det var nästan inte rösten, utan mer ljudet han skapade som gjorde något, det låter pretentiöst, men det var något särskilt som raspade till inom en när han sjöng.

Även sångerskan Sofia Karlsson sjöng duetter tillsammans med Freddie Wadling, bland annat "Where the wild roses grow".

– Freddie var fantastisk. För mig är det som att Sveriges bästa mansröst är borta – och en fin person, säger hon.

– Första gången jag hörde honom sjöng han "Somewhere over the rainbow", det var min första förälskelse i honom för jättelänge sedan. Sedan sjöng han och jag "Where the wild roses grow" i "På spåret" med Augustifamiljen. Det är ett starkt minne.

Peter LeMarc har skrivit ett längre inlägg på sin Facebooksida: "Freddie Wadling är död. Död. 2016 har varit ett intensivt år för liemannen hittills. Han verkar ha siktat in sig på de stora, unika rösterna. Så fruktansvärt tragiskt. Freddies röst var synnerligen unik. En gång på 90-talet träffades vi på nån krog i Göteborg. Freddie klagade över att folk misstog honom för mig på gatorna. Jag är stolt över och smickrad av att han valde att spela in en sång jag specialskrivit för honom. Du är mitt morfin. R.I.P".

Artistkollegan Tomas Andersson Wij har skrivit ett långt inlägg på Instagram som avslutas med: "Idag bärs Freddie ut. Och vi kommer minnas rösten, den vackraste röst som någonsin kom ur svensk punk. Den lät som 1000 år, den lät som ett urberg".

Även sångerskan Sarah Dawn Finer har lagt upp en bild på Wadling och skriver om ett personligt minne: "Den vackraste av röster och unikaste av artister finns inte längre bland oss. Kommer aldrig glömma när vi satt på Orust i denna sjöstuga på Taubespelen 2011 och pratade med mina föräldrar. Du var en ängel Freddie. Vila i frid". (TT)