Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sverigedemokraternas framgång under lupp

På söndag klockan 19.20 visar Tv4:s Kalla fakta ett program om Sverigedemokraterna i Söderhamn.
Söderhamns-Kurirens före detta medarbetare Björn Häger har tillsammans med fotografen Daniel Gökinan försökt ta reda på varför partiet växt sig starka just här.

Björn Häger, 46, är journalist på Tv4:s Kalla fakta och utflyttad Söderalabo. Han har gjort programmet om Sverigedemokraternas framgångar i Söderhamn.

• Du söker förklaringen till SD:s framgångar i industriruinernas, älgjaktens och somaliernas Söderhamn. Hittar du den?

- Ja, jag tror att jag hittade en. Eller många egentligen, som landade i en gemensam förklaring. Jag tror att den är väldigt enkel, de flesta man pratar med ger samma bild. Här är en kommun där ovanligt många jobb försvunnit, där man placerat ovanligt många asylsökande från många länder och där Sverigedemokraterna fått ovanligt många röster. Jag tror man måste bo väldigt långt ifrån söderhamn för att inte se sambandet. Ytterligare en aspekt är det väldigt många från främmande kulturer som koncentrerats till områden där de bor för sig själva. De som känner främlingsrädsla träffar inte de här människorna.

• Varför valde ni Söderhamn?

- Jag satt hemma i Stockholm och läste i tidningen efter valet. Där fanns en karta där de målat kommunerna svart där SD hade mer än elva procent. Det var Skåne, Blekinge och Söderhamn, ingen annanstans. Jag tänkte vad i helskotta har hänt med mitt söderhamn. Som jag minns det fanns ingen invandringsmotstånd eller främlingsfientlighet. Det väckte mitt intresse, när jag pratade om det här på Kalla Fakta bestämde de att jag skulle åka dit och göra ett reportage för att berätta vad som hänt.

• Hur är avsnittet uppbyggt?

- Vi träffar Sverigedemokraterna som är invalda i fullmäktige, de får förklara vad de tror har hänt. Sen är vi på älgjakt och pratar med jägarna, vi pratar med folk på stan och intervjuar en reporter på tidningen, Kirsten Bjerknes. Vi är på gymnasiet och försöker ta reda på varför SD fick så mycket röster i skolvalet, sen besöker vi Norrtullskolan där många inte pratar svenska och Missionskyrkan där de har svenskaundervisning. Och så träffar vi somaliernas företrädare Omar Ali Omar som visar oss ett område där det bor många asylsökande. Vi går in i några av lägenheterna. Vi besöker Ljusne också, det handlar väldigt mycket om Ljusne, som är typexempel på vad som hänt här och i andra delar av Sverige, där befolkningen halverats sedan 70-talet och massor av industrijobb försvunnit, liksom självförtroendet hos många.

• Kommer ni avslöja några nyheter?

- Nja, ni har väl redan skrivit om det, men att kommunen har sagt att det blivit för mycket asylsökande i söderhamn och att Migrationsverket har missbrukat kommunens solidaritet. Det finns en liten konflikt där, det sätt på kommunen ska försöka hantera det här är att minska antalet lägenheter som Migrationsverket kan hyra. Det gör man genom att riva dem. Det är ju en intressant lösning på problemet, att man river lägenheter för att Migrationsverket inte ska kunna placera fler asylsökande där.

• Du är uppvuxen här, hur kändes det att göra det här reportaget i din hemstad?

- Det kändes både intressant och vemodigt. Jag har försökt att göra det med varmt hjärta. Jag gillar folket i Söderhamn och det är en stad jag trivs att åka tillbaka till. Men jag har ändå sett hur hårt förändringarna slagit mot Söderhamn. Det är lite sorg i tanken och med en tår i ögonvrån när jag tänker hur det var när kommunen var rik och industrierna gick för fullt.