Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sverigedemokraterna kommer aldrig ifrån sin historia

Sverigedemokraternas EU-val-turné har tidigare mött motstånd.

I Uppsala försenades talet av de många och högljudda motdemonstranterna, i Göteborg valde partiet att helt ställa in av samma orsak. I Bollnäs var stämningen emellertid lugn, snudd på sömnig.

Lite drygt femhundra människor hade samlats på Tingshustorget när Sverigedemokraterna höll torgmöte under fredageftermiddagen. Pådraget var stort, huvudpersonen Jimmie Åkesson försenad.

Det lilla talarpodiet avskärmades från publiken med kravallstaket, men inte ens dit kunde publiken ta sig utan att visiteras och få sina väskor genomsökta av polis. På en ensam lyktstolpe satt ett Alla olika, alla lika-klistermärke från Ungdom mot rasism, men det blev raskt nedpillat av en sverigedemokratisk anhängare.

Jimme Åkessons huvudbudskap var att den som är kritisk mot EU egentligen bara kan rösta på ett parti i valet den 25 maj, nämligen Sverigedemokraterna.

Rösta redan idag och gör mor glad, inflikade partikamraten Jörgen Fogelklou från högerflanken. För den 25:e är mors dag, så då kan ni lägga er tid på att umgås med era mammor istället.

Duon larmade för att EU inte bara betyder öppna gränser utåt utan också inåt, vilket innebär gatorna fulla med knark, vapen och tiggare. Dessutom är snuset är i fara, jobben hotade och tryggheten sådan vi känner den på väg att pulvriseras under trycket från den överstatliga koloss som EU utgör.

Nog är Sverigedemokraterna ett populistiskt parti alltid. För den som står och lyssnar på småputtrigt prat om det fåniga i att Bryssel fattar beslut om hur raka gurkor skall vara - Jimmie Åkesson verkade inte känna till att denna handelsnorm avskaffades för fem år sedan - är det lätt att glömma partiets historia av rasism och ännu värre avarter. Även om antydningarna om invandringshotet utifrån haglade gjorde varken Jimmie Åkesson eller hans glada göteborgslakej Jörgen Fogelklou några uppseendeväckande direkta uttalanden.

Men när talet var slut och publiken började röra sig kom de lokala anhängarna i gång.

Upp till kamp emot asen som förrått vårat land, skrålade de och viftade med papper med påskriften HEJA JIMMIE.

Låten, en travesti på Internationalen, heter Nationalen och kommer från det gamla vit makt-bandet Pluton Svea.

Fortsättningen, som anhängarna aldrig sjöng, lyder: Sätt förrädarna till gasen i nationalsocialismens namn.

För ett parti som Sverigedemokraterna är ursprung och kulturella rötter a och o, men sitt eget arv talar de inte gärna om. Just den renodlade rasismen är dock deras kärna. Det kommer de uppenbarligen inte ifrån, hur många goa skämt de än drar från talarstolen på sina torgmöten.