Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Sverige visar att man inte är beredd att göra särskilt mycket"

När försvarsminister Peter Hultqvist (S) i april sade att den svenska försvarsuppgörelsen var en viktig signal till omvärlden så hade han rätt. Problemet är bara att det är en viktig signal som både är fel och farlig. Det menar Martin Hurt, biträndande chef vid forskningsinstitutet ICDS i Tallinn i ett samtal i Podd 72.

Lyssna på Podd 72: Preppa med barn, WW3 och Svarta Svanar

– Om svenska politiker och bedömare säger att man är oroade för utvecklingen i Ryssland och Rysslands hotfulla beteende och sedan fattar ett beslut om att inte öka försvarsanslagen utan bara i princip att nedrustningen ska sluta så är den politiska signalen som skickas att man inte är beredd att göra särskilt mycket.

Försvarsuppgörelsen slöts av regeringen samt M, Kd och C. Uppgörelsen innebär att man skjuter till 10,2 miljarder kr fram till 2020, men det är bara hälften av vad försvaret sade att man behövde för att genomföra försvarsberedningens beställning, det famösa veckoförsvaret. Som andel av BNP:n beräknas försvarsbudgeten sjunka från dagens 1,15 ned till under 1 procent till 2020.

– En avsevärd ökning av försvarsbudgeten skulle vara en bättre signal, konstaterar Martin Hurt.

Att tillskottet är otillräckligt är uppenbart även för flera av partierna i uppgörelsen, men låsningen sitter i regeringen där finansministern håller hårt i pengarna och att MP är motsträviga att skjuta till mer. Handlingsoförmågan blir extremt tydlig i jämförelse med andra Östersjöländer. Litauen går från 0,8 procent av BNP till 1,5 på bara tre år.

– Man kan inte lösa alla problem på ett par år, en utbyggnad av försvarsmakten är långsiktig process, men politikerna i Litauen har visat handlingskraft.

Det är osäkerheten kring Rysslands agerande som skapar spänningarna i Östersjöområdet. Efter att ha öppnat två militära fronter, i Ukraina och Syrien, finns oron för att det kan bli en tredje front om tillfälle ges.

– Riskvilligheten är något vi behöver fundera på. Om Ryssland tror sig kunna vinna något på att öppna upp en ny front och skapa en ny oroshärd för att skapa nya politiska fördelar så kan det ske.

Det är med det perspektivet som Sveriges oförmåga att skicka resoluta politiska signaler blir oroande. Det mest ansvarsfulla vore att regeringen kallade in försvarsöverenskommelsens tre partier för julöverläggningar för ett beslut om att använda beredskapskrediten på 40 miljarder som finns att tillgå för krig, krigsfara eller andra utomordentliga förhållanden .

Podd72: Hela intervjun med Martin Hurt

Podd72 handlar om att vara redo, om kriser, katastrofer, prepping, säkerhetspolitik och informationskrig. Programledare Patrik Oksanen.

Lyssna på premiäravsnittet här eller ladda ned det på iTunes och Acast.

MISSA INTE HELLER:

TISDAG 15/12 kl 18 - ”Sveriges beredskap är god?”

På Hudiksvalls bibliotek kl 18 samtalar HT:s politiske redaktör Patrik Oksanen med Emelie Lundin på Studieförbundet Vuxenskolan om utmaningar för svensk säkerhetspolitik. Fri entré. Välkomna! Läs mer här.

Läs mer om EU och säkerhetspolitik från Patrik Oksanen:

Plundring i Tensta när strömmen gick, så sårbart är vårt samhälle för svarta svanar

EU-Turkiet: "Har man tagit fan i båten får man ro honom i land"

Hello Italy, Estonia calling - var är våra flyktingar?

Efter Paris så kommer terrordåden att påverka oss

Allt fler uppgifter - Ryssland skickar flyktingar över gränsen

Ubåtsoperationen - målet kan ha varit svenska kommunikationskablar

Starka politiska reaktioner "Galenskap med fler gasledningar i Östersjön"

Stoppa de nya ryska gasledningarna i Östersjön

Lyssna på de baltiska signalerna om Vitryssland

Festung Europa blir resultatet om EU inte klarar flyktingkrisen

Analys: Därför sa Centerpartiet Ja till Nato - "Hoberna som lämnat Fylke"

Onda imperiets återkomst avspeglas inte i nådiga luntan

Tre segrar för den ryska ubåtsdesinformationen

Sverige snackar medan Finland agerar

Vad säger Ryssland egentligen?

Ryska Påsken - uppvaknandet som kom av sig