Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sverige viktigt för Millenniumfilmen

Stjärnorna Daniel Craig och Rooney Mara tycker att var viktigt att "The girl with the dragon tattoo" gjordes i Sverige.

- Landet är som en av karaktärerna i filmen - det hade en oerhört positiv effekt, säger Daniel Craig till TT Spektra.

Under hela inspelningen fick skådespelarna inte ge en enda intervju om filmen. Det var locket på. När de nu
äntligen lyfter på locket, har vi mycket att fråga om och de har mycket att säga.
Som om hur det kommer att kännas att för Rooney Mara att bli jämförd med Noomi Rapace.
- Det är oundvikligt, vi kommer att bli jämförda och folk får tycka vad dom vill. Jag har skapat min egen Lisbeth Salander, även om jag hade sett den svenska filmen innan jag visste att jag skulle göra den här.
Daniel Craig har inte sett den svenska filmen. "Det bara blev så", säger han, och när han sedan fick rollen som Mikael Blomkvist är det mycket medvetet han undvikit att se den.
- Jag ville ha böckerna i huvudet, inte filmen.
Mycket av uppmärksamheten under den långa inspelningen i Stockholm det senaste året ägnades åt Rooney Mara. Fotografer låg i buskarna och plåtade henne och det spekulerades mycket om hennes träningsprogram för att bli Salander.
- Det var tufft. 50 miljoner människor har en bild av henne i huvudet.
- Så det var en utmaning, och vi gjorde vad vi kunde. Jag tränade 15 timmar om dan, 7 dagar i veckan. Efter en sådan dag är man helt utmattad.
Roony Mara byggde på sig en massa muskler och beskriver rollen som tuff att göra eftersom Lisbeth Salander är en besvärlig person.
- Men jag var glad att jag gjorde den. Det är inte ofta det dyker upp en sådan person för en kvinna att spela.
Och hennes utseende?
- Det talade vi mycket om. Vi diskuterade vad vi ville göra med henne, kläder, make up, tatueringar, hennes ögonbryn. Och jag hittade mycket gemensamt mellan Salander och Pippi Långstrump.
- Jag växte upp med Pippi och gick tillbaka till de berättelserna nu.
Daniel Craig säger, att när han arbetade med Blomkvists utseende, gällde det att få fram att det handlade om en modern man.
- Han är singel, han klänger sig fast vid sin ungdom, han är lite trendig, eftersom han är en uppmärksammad journalist och därför lätt igenkänd.
Båda talar mycket om inspelningen, om berättelsens mörka och otäcka ingredienser.
- Det var inte minst därför som det var så viktigt att filma på plats. Det var vinter, det var mörkt, det var kallt. Men eftersom historien var så mörk, var det också viktigt för oss att det var kul på inspelningen. Vi behövde ljus och jag skämtade hela tiden, säger Craig.
För Rooney Mara var den omtalade scenen då Salander blir våldtagen av sin förmyndare svårast.
- Killen som spelar våldtäktsmannen är världens snällaste, men medan vi gjorde de här scenerna höll jag mig borta från honom. Jag lärde känna honom efteråt.
Daniel Craig spelar journalist och eftersom han alltsedan han fick rollen som James Bond har varit en minst sagt jagad man, skulle man kunna tro att han tycker illa om yrkets verkliga representanter. Men icke.
- Jag tycker verkligen om journalister. Ni behövs i ett demokratiskt samhälle. Blomkvist har en moralisk kompass även om han är vek och har en mängd fel. Jag kunde verkligen relateras till karaktären när jag läste boken.
Så tillägger han, med ett leende:
- Fast journalister har ibland en något negativ effekt på min egen värld.
Gunnar Rehlin/TT Spektra