Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sverige utsatt för allvarliga cyberattacker –Försvarets radioanstalt: "10 000 fall i månaden"

Sverige utsätts för 10 000 cyberattacker i månaden.
– Främmande makter går dagligen till attack mot svenska intressen, säger Fredrik Wallin, presstalesman på Försvarets radioanstalt (FRA).
Nya siffror visar att allvarliga IT-incidenter inträffar i landet – hela tiden.

I USA ska toppcheferna på landets underättelsetjänster under torsdagen vittna inför senaten om de påstådda ryska hackerattackerna mot presidentvalet.

Nu visar färska siffror på omfattningen av cyberattacker mot svenska myndigheter.

– Sverige utsätts hela tiden för cyberattacker från utländska stater. Attackerna kan riktas mot storföretag, universitet och myndigheter. De är ute efter information som är intressant, säger Fredrik Wallin, på FRA.

Värdefull information

Hackarna försöker komma över värdefull om forskning, politiska beslut och affärshemligheter.

– Vi har sett att en del av attackerna mycket riktigt har lyckats. Det rör sig ofta om utländska stater som besitter en stark cyberförmåga och kan lägga stora resurser på attackerna. En typisk månad ser vi omkring 10 000 aktiviteter i Sverige genomförda av utländska statliga angripare.

FRA vill inte gå in på vilka utländska makter som är aktiva med sina attacker mot Sverige.

– Vi försöker hålla koll på de som är mest aktiva men vi väljer att inte peka ut enskilda länder.

"Fått konsekvenser"

Regeringen fattade beslut om att statliga myndigheter från och med april 2016 ska rapportera IT-incidenter, som allvarligt påverkar säkerheten, till myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB). Vissa incidenter ska också rapporteras till Säkerhetspolisen (SÄPO) och till Försvarsmakten.

– Vi har fått cirka 200 incidenter inrapporterade från myndigheterna. En tredjedel av dem bedömer vi vara allvarliga. Vi anser att de är så pass allvarliga att de har fått konsekvenser för myndigheten och den verksamhet de har att utöva, säger Richard Oehme, chef på MSB:s enhet för cybersäkerhet och skydd av samhällsviktig verksamhet.

En fjärdedel av incidenterna anses utgöra angrepp av något slag. De incidenterna består exempelvis av trojanattacker eller DDOS-attacker.

"Väldigt sårbara"

Sedan en tid tillbaka kartlägger MSB antal infekterade datorer runt om i Sverige som exempelvis kan vara utsatta för skadlig kod, är trojaniserade eller finns med i ett så kallat botnät.

För tillfället finns det ungefär 3000 datorer som uppges vara infekterade. Det finns inga uppgifter om hur många av dem som orsakats av att främmande makter utfört en cyberattack. Men eftersom att antalet infekterade datorer är så pass stort anser myndigheten att det hela är oroväckande.

– Vi är väldigt sårbara i dag eftersom eftersom vårt moderna samhälle och samhällsviktig verksamhet är helt beroende av informationsteknik, telekommunikation och strömförsörjning, säger Richard Oehme.

Läs också:

Spionchefer ska vittna om ryska cyberattacker mot USA-valet

Så många datorer är infekterade

Stockholm 2848 st

Göteborg 1250 st

Malmö 994 st

Umeå 706 st

Västerås 663 st

Växjö 541 st

Skellefteå 502 st

Helsingborg 406 st

Uppsala 375 st

Lund 342 st

Örebro 300 st

Södertälje 296 st

Linköping 290 st

Karlskoga 289 st

Gävle 284 st

Sundsvall 250 st

Åkersberga 243 st

Sollentuna 237 st

Eskilstuna 231 st

Luleå 226 st

Falun 206 st

Hudiksvall 165 st

Sala 41 st

Siffrorna visar antalet unika ip-adressermed datorer som har drabbats av trojaner eller annan oönskad kod.

Källa: Cert.se