Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sverige tillsammans med krisländerna

Ungdomsarbetslösheten i Sverige är så hög att EU-kommissionen beviljat krisstöd till Gävleborg, Värmland, Dalarna, Västernorrland, Jämtland, Skåne och Blekinge på drygt en miljard kronor.

EU-parlamentet har fattat beslut om att bevilja krisstöd till regioner där ungdomsarbetslösheten är högre än 25 procent. Förutom Sverige, kvalificerar sig exempelvis Portugal, Irland, Grekland och Spanien

Ungdomsarbetslösheten i Sverige är idag högre än när regeringen Reinfeldt tillträdde och i dag står 90 000 unga utan jobb. I Gävleborg har ungdomsarbetslösheten stigit med 43,1 procent sedan den borgerliga regeringen tillträdde 2006.

Varför befinner sig Sverige nu tillsammans med de så kallade krisländerna och inte bland de länder som vi brukar ha mycket gemensamt med – exempelvis Österrike, Danmark och Finland? Jo, den svenska regeringen har en övertro på att skattesänkningar ska fixa jobben. Men jobbskatteavdrag, bolagsskattesänkning, restaurangmomssänkning och andra skattesänkningar – sammantaget över 130 miljarder - har inte haft den effekt som regeringen trodde.

Regeringens politik fungerar inte. De ungdomar som har svårast att få jobb är de som saknar utbildning. Ändå håller man fast vid att skattesänkningar ska lösa ungdomsarbetslösheten. Vi socialdemokrater vill se en annan väg för Sverige.

Vi har avsatt medel i vår budget för att varje ung arbetslös ska erbjudas praktik, utbildning eller jobb inom 90 dagar. Vi kallar det 90-dagarsgarantin.

* Vi vill införa utbildningskontrakt för att få unga som saknar gymnasiekompetens att avsluta sin gymnasieutbildning. Alla arbetslösa ungdomar utan gymnasieexamen måste påbörja eller fortsätta sin gymnasieutbildning för att berättigas ersättning från samhället.

* Vi vill göra yrkesintroduktionsjobb till en insats som ger unga nyanställda möjlighet att kombinera jobb med utbildning.

* Vi vill investera i fler utbildningsplatser på universitet, högskola och Komvux samt i Yrkeshögskolan.

Trots rekommendationer från EU-kommissionen om att Sverige mer aktivt måste bekämpa ungdomsarbetslösheten, väljer regeringen att fortsätta i samma spår som tidigare. När vi summerar två mandatperioder med en borgerlig regering sticker ungdomsarbetslösheten ut.

Stefan Löfven har lovat att det första beslut en socialdemokratisk regering fattar är att införa en 90-dagarsgaranti. Varenda ung kille eller tjej ska erbjudas insatser från dag ett. Ingen ska börja sitt vuxna liv med att vara långtidsarbetslös.

Skillnaden i svensk politik står mellan fortsatta skattesänkningar som visat sig ge dålig utdelning eller aktiva insatser som garanterar ungdomar jobb, praktik eller utbildning inom tre månader.

Ylva Johansson (S)

vice ordförande i riksdagens arbetsmarknadsutskott

Raimo Pärssinen (S)

ledamot i riksdagens arbetsmarknadsutskott

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel