Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

”Sverige ska inte gå med i Nato”

Replik på signaturen PB:s inlägg (
18/5
) om riskerna med svenskt Natomedlemskap från Åsa Lindestam (S):

Sverige har en i grunden defensiv hållning på försvars- och säkerhetsområdet och det ska vi fortsätta med. I oroliga tider är det dock viktigare än någonsin att samarbeta med likasinnade för att säkra de demokratiska grundvärderingar varpå vårt samhälle bygger. Sverige ska samarbeta med dem som delar våra värderingar, vi ska samarbeta för att bygga säkerhet. Den socialdemokratiskt ledda regeringen utvecklar därför samarbetet med Finland, Danmark, övriga nordiska länder, Polen och Baltikum. Vi stärker länken till USA och fördjupar relationen med Storbritannien.

Med värdlandsstödavtalet tydliggörs Sveriges ansvar som värdland i samband med övning, kris eller krig då Sverige bjuder in Nato att öva eller genomföra annan militär aktivitet på vårt territorium. Avtalet blir endast tillämpligt i de fall Nato genomför verksamhet på inbjudan av Sverige som värdnation. Det är vi svenskar som själva ska bestämma över vårt land och det är viktigt att reglera ramarna för våra internationella samarbeten.

Avtalet innehåller inga bestämmelser om basering av vapen. De nationella tillstånd som krävs inför utländsk verksamhet på svenskt territorium beslutas av regeringen och ansvariga myndigheter på sedvanligt vis.

Sverige ska inte gå med i Nato. För att försvara det demokratiska samhället och bygga säkerhet måste vi samarbeta med dem som delar våra värderingar. För mig är den en självklarhet att självbestämmande och samarbete för fred kan gå hand i hand.

Åsa Lindestam (S)

försvarsutskottets vice ordförande

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel