Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sverige långt ned i lyckoligan

Annons

Vi lever nog i fel världsdel. Åtminstone om vi vill vara lyckliga.

De lyckligaste människorna finns nämligen i Costa Rica? Tätt följt av Dominikanska Republiken, Jamaica och Guatemala.

Välfärdslandet Sverige hamnar först på plats 53 och kapitalismens flaggskepp nummer ett USA på plats 114.

Nu är det förstås inte så lätt att avgöra vad som är lycka. Men det som är intressant med den undersökning som ger Costa Rica förstaplatsen, är att den sätter begreppet lycka i relation till hur mycket vi sliter på miljön.

Det är den brittiska tankesmedjan New Economics Foundation som listar 143 länder runt om i världen efter hur lyckliga människorna är jämfört med sina ekologiska fotavtryck eller sitt slitage på miljön.

Kanske lite snopet då att vi svenskar kommer först på 53:e plats. Vi som ibland framställer oss som världsbäst på både miljö och internationell solidaritet. Med råge blir vi passerade i lyckoligan av både indier, kubaner och vietnameser.

Den dåliga placeringen beror inte på att vi svenskar mår dåligt, utan på att vi sliter på miljön så att kommande generationers lycka sätts på spel.

En rätt intressant vinkel på begreppet lycka.

Det handlar inte bara om min egen lilla privata lycka. Jag kan inte betrakta mig som lycklig om jag sätter kommande generationers möjlighet till ett lyckligt och rikt liv på spel.

"Ingen av oss lever för sig själv och ingen av oss dör för sig själv", som en stor tänkare formulerade det redan för två tusen år sedan.

Detta och den brittiska tankesmedjans sätt att se på tillvaron står i skarp kontrast till vårt västerländska individuella sätt att tänka, där var och en är sin egen lyckas smed.

Det finns ingenting som säger att man blir lyckligare av vare sig framgång eller rikedom.

"Lyckan den bor ej i oxar eller kor, och den kan heller inte köpas för pengar", skaldade Evert Taube i Fritjof och Carmencita.

Och vi mår nödvändigtvis inte sämre av att dra ned på utsläpp och slöseri av naturresurser. Snarare tvärt om.

Lyckoforskningen – ja, den finns faktiskt - konstaterar att det inte finns något enkelt samband som tyder på att materiella saker gör oss lyckligare.

Däremot handlar lycka mycket om närhet, relationer, helhet. Och om att leva här och nu. Inte då och sedan.

Risken är att vi köper någon slags myt av lyckan i stället för att söka lyckan.

Den lycka som inte sätter kommande generationers lycka på spel.

 

Mer läsning

Annons