Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sverige har råd

Ingen har väl missat Bert Karlssons nya affärsidé att omvandla hotell till flyktingboenden och därmed tjäna miljontals kronor?

Han är inte ensam; i granskningar i hela landet har det avslöjats hur mycket pengar som omsätts då Migrationsverket och enskilda kommuner köper platser åt asylsökande och flyktingar.

Dessa pengar är skattepengar avsedda att hjälpa människor på flykt, men såsom de används idag hamnar stora summor i helt andra händer. Det talas ofta om vad svenskt flyktingmottagande kostar, men alldeles för sällan om kostnaderna för detta oansvariga användande av skattepengar.

Sverige är ett av världens rikaste länder och vi har utan tvekan råd att både ge god vård, utbildning och omsorg till sina egna medborgare och samtidigt låta människor som flyr från krig och utsatthet ta del av vår fantastiska välfärd. Vad vi däremot inte har råd med är att tillåta enskilda entreprenörer utnyttja detta välfärdssystem genom att ta ut hiskeliga summor i vinster från den verksamhet som vi skattebetalare finansierar.

Att vårdföretagare, friskolor och andra inte längre kommer tillåtas göra på detta vis är för mig inget annat än rimligt. I den nya regeringens budgetförslag ingår en reglering av välfärdsföretagarnas vinstuttag och det svenska systemet kommer därför inte längre vara ett av världens minst reglerade (vad gäller skolan är t.ex. enda likvärdiga exemplet Pinochets Chile). I detta förslag räknas också hem som kommuner upplåter till personer med särskilt stöd, barn som inte kan bo med sina föräldrar med flera (HVB-hem) men av någon anledning inkluderas inte asyl- och flyktingboenden.

Bert Karlsson och andra kan alltså fortsätta plocka ut våra skattepengar och kommuner kan slippa ta sitt ansvar vad gäller att upprätta trygga och kvalitativa hem för de asylsökande. Med ett ansvarsfullt flyktingmottagande – en godare beredskap, tydligare ansvarsfördelning och framförallt en nolltolerans för privata aktörers profitering – så skulle vi kunna hjälpa så många fler, och så mycket bättre.

Alla ni som är kritiska till svensk flyktingpolitik – rikta kritiken åt rätt håll. Ställ krav på Migrationsverket men också på kommunerna. Som det ser ut idag lägger allt fler kommuner ansvaret för flyktingmottagandet på arbetsmarknadsenheten i stället för att specifikt ha en person eller enhet som arbetar med flyktingsamordning. Ingen tar ansvar för att bostäder ska finnas och platser köps i stället in för överpriser i sista sekund, av sådana som Bert. Sverige borde kunna bättre än så!