Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sverige är ett bra land leva i

/

I går firades Sveriges nationaldag. En del firade den genom att delta i ett nationaldagsfirande. Andra nöjde sig med att hissa flaggan i topp, och kanske titta på firandet från Skansen i Stockholm på tv.
Och för en hel del passerade nationaldagen förbi utan att de ens noterade det.
Det svenska nationaldagsfirandet är långt ifrån lika omfattande som i exempelvis vårt grannland Norge.

Annons

Fast egentligen borde vi kanske fira lite mer. Sverige är ett bra land att leva i. Vi har en hel del att vara stolta över.

Stiftelsen Tällberg Foundation, som är en internationell ideell organisation vars vision är en rättvis och trygg värld för mänskligheten och naturen, har vägt ihop ett antal etablerade index och rankinglistor för att försöka att svara på frågan vilka länder och samhällsmodeller som har skapat de hittills bästa av alla ofullkomliga samhällen.

Man har valt ut sexton index och rankinglistor, som både representerar en bredd av aspekter på samhällsutveckling och är de mest citerade. Index som har upprättats av FN, universitet, internationella organisationer och fristående stiftelser.

Det handlar bland annat om konkurrenskraft, mänskliga rättigheter, miljö och demokrati.

Sedan har man vägt samman platssiffror för att få vad de kallar ett slags metaindex.

I sammanhanget är det intressant att notera att inget av indexen har skandinavisk hemvist.

För det är nämligen de nordiska länderna som dominerar. Och allra högst upp hamnar Sverige. En position som Sverige faktiskt hade redan för tre år sedan, då den jämförelsen gjordes för första gången.

Men det är intressant att notera att Sverige inte bara behåller sin tätposition utan också förstärker den. Sverige får i det sammanvägda indexet platsposition 4,6 vilket är 1,0 bättre än för tre år sedan.

Det finns emellertid ett område där Sverige har fallit tillbaka sedan den förra jämförelsen, och det är företagsklimatet (The Ease of Doing Business framtaget av Världsbanken).

Medan Sverige inom alla andra områden ligger på topp-10 hamnar vi här bara på plats 18. Med alla övriga nordiska länder före oss.

Det är många olika delar som tynger Sverige. En del har förbättrats medan annat har försämrats. Egentligen är det bara inom delområdet gränshandel som vi tillhör de främsta länderna.

I särklass sämst placerar sig Sverige inom delområdet Employing Workers, där man rankar förutsättningarna för arbetsgivare att anställa och säga upp personal. Medan exempelvis grannlandet Danmark med sin flexicurity-modell placerar sig på plats 9, får Sverige inte en bättre placering än plats 117.

Det är allvarligt att Sverige halkar efter när det gäller företagsklimatet. Det är genom företagens tillväxt som vi kan skapa fler arbetstillfällen och förutsättningar för att utveckla vårt välfärdssamhälle.

Det är också allvarligt att Sveriges företagsklimat inte har förbättrats utan tvärtom försämrats, relativt andra länder, trots att vi har en borgerlig regering. Men det är inte näringsdepartementet som ska klandras för den här utvecklingen. Utan finans- och arbetsmarknadsdepartementen.

Det är faktiskt inte särskilt överraskande att Centerpartiet, Folkpartiet och även Kristdemokraterna börjar bli synbart irriterade på att Moderaterna håller emot och omöjliggör en nödvändig reformering av arbetsmarknadsreglerna.

Det är helt enkelt Moderaternas fel att det svenska företagsklimatet halkar efter.

Det är en väldigt klen tröst att det skulle ha varit ännu värre om de rödgröna fick bestämma.

Mer läsning

Annons