Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Svenskt Näringsliv dömer ut idén om sänkta ingångslöner

”Lagstiftning om lägre ingångslöner hjälper inte.” Det säger Svenskt Näringslivs nyvalde ordförande Leif Östling, och lägger därmed om kursen.

Leif Östling tog över ordförandeklubban så sent som för ett par veckor sedan. Denne tidigare vd för lastbilstillverkaren Scania har en sedan länge preskriberad bakgrund i SSU, men hans programförklaring låter mer Stefan Löfven än Annie Lööf och Jan Björklund.

Leif Östling menar att integration av nyanlända med låg utbildning är mer komplicerat än bara en lönefråga. Han lyfter särskilt fram hur produktiviteten avgör individens chanser på arbetsmarknaden. Den som inte ens kan läsa blir knappast mer anställningsbar för att ingångslönen ändras från 19 000 till 16 000 kronor.

Trots det är Svenskt Näringslivs kursomläggning oväntad.

Debatten om sänkta ingångslöner var höstens mest högljudda. Den skärpte de ideologiska skillnaderna mellan blocken, fick de borgerliga småpartierna att brösta upp sig långt över sin storlek och ledde till Socialdemokraternas kampanj om den svenska modellen. Minimilöner efter tysk inspiration verkade ligga på bordet, innan Moderaterna förklarade att så blir det inte alls.

Svenskt Näringslivs sittande vd Carola Lemne tillhör dem som har öppnat för en lagstiftning om lägre löner för nyanlända. Hon har profilerat sig som en frispråkig lobbyist och debattör, ganska långt ifrån den pragmatiska stil som Leif Östling representerar. Frågan är om de båda kan hitta en gemensam linje, eller om det blir skiftbyte i arbetsgivarorganisationens direktionsrum.

När Svenskt Näringslivs ordförande dömer ut lagstiftade ingångslöner bekräftar det att frågan är politiskt död. LO kan dra en suck av lättnad efter den stökiga avtalsrörelsen. Däremot kvarstår dilemmat med en stor andel icke-anställningsbara nyanlända.