Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Svenskt mästerskap i integration – omkring 200 ska sysselsättas

 
Vinterveckan 2017
Visa alla artiklar

Söderhamns kommun drar nu igång ett integrationsprojekt. Med hjälp av föreningslivet och SM-veckan ska man få fler att aktivera sig och förhoppningsvis, i förlängningen, även få jobb.

Integrationsprojektet inleds nu och håller på till och med 2017. Bland annat ska det få asylsökande och nyanlända att hjälpa till som funktionärer och volontärer under SM-veckan 2017.

– Det här gör det möjligt att komma in i en gemenskap. I föreningar kan man på ett naturligt och bra sätt knyta nya kontakter, säger Sören Calleberg, projektledare för SM-veckan.

De har hämtat inspiration från andra liknande projekt med lyckade resultat. De tar hjälp av modeller som SISU idrottsutbildarna Gävleborg jobbat med och hoppas att arbetet kommer att fortgå även efter projekttidens slut.

Läs också: Samlade krafter inför SM-veckan vinter

– På det här viset kan man dela med sig av sin kompetens och förhoppningsvis kan det även leda till jobb, säger Anders Uddén som är chef för kultur- och fritidsenheten och med i den grupp som nu jobbar med projektet.

Allt finansieras av de miljoner som Söderhamns kommun fått från regeringen för integrationinsatser. Totalt hoppas Anders Uddén på att omkring 200 personer ska in i projektet och många av dem kommer att hjälpa till med SM-veckan.

Läs också: Motioner om miljoner till integration i Söderhamn

– Det kommer att behövas en mängd människor som hjälper till både före, under och efter SM-veckan. Arbetet kommer att vara igång i stort sett dygnet runt och då behövs mycket folk, säger Anders Uddén.

Just nu håller de på att knyta till sig personer som ska kunna leda arbetet. Redan innan sommaren hoppas de att arbetet ska ha tagit fart.

– Nu ska vi identifiera den första gruppen med personer som är intresserade och som ser möjligheterna med ett sådant här projekt, säger Anders Uddén.

De har ännu inte undersökt intresset för projektet hos nyanlända.

– Det vi vet är att det alltid finns ett stort behov av att aktivera sig. Sverige är ett väldigt organiserat samhälle och då gäller det att komma in där, säger Anders Uddén.

De betonar vikten av att föreningslivet och näringslivet jobbar tillsammans för att kunna ta till vara på den kompetens som kommer till Söderhamn.

– Det är väldigt bra att använda SM-veckan som ett incitament för den här typen av arbete, säger Anders Uddén.

Se också: Tussilago, blåsippor och en barkhög – här är grundplåten till Vinterveckan

Se också: Stort intresse bland förbunden för SM-veckan i Söderhamn