Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Svenskarna väljer alltid laget först"

I Sverige ser vi Daniel Sedin, Henrik Zetterberg och Nicklas Bäckström som superstjärnor i NHL.

Det gör NHL-experten Pierre LeBrun också.

– Ovechkin hade aldrig blivit MVP utan Nicklas Bäckström.

ESPN:s Pierre LeBrun är en av Kanadas mest respekterade hockeyjournalister och han kan NHL utan och innan och han har stenkoll på alla spelare. Därmed också naturligtvis de svenska stjärnorna.

– Det som imponerar på mig allra mest är att de svenska stjärnorna alltid sätter laget först, alltid. De är oftast väldigt bra människor. Tittar man på rent generellt på ryssarna i NHL så är de lite andra karaktärer, säger Le Brun och skrattar.

Han är stationerad i Toronto och missar aldrig en NHL-omgång och han rankar de svenska spelarna väldigt högt.

Som Henrik Lundqvist.

– Jag tror att Kanada, Ryssland och Sverige gör upp om guldet. Det som talar för Sverige är att de har NHL:s bäste målvakt, och det är just på målvaktssidan som Kanada har de största frågetecknen. Det har nog Ryssland också, säger LeBrun.

Om Henrik Zetterberg säger han så här:

– Zetterberg tillhör de fem, sex bästa spelarna i världen. Jag har sådan oerhört stor respekt för honom för att han är så dominant i båda delarna av banan och han gör alltid ett stort jobb för laget.

– Bäckström håller inte samma nivå som Zetterberg än, men han är på väg dit och precis som Zetterberg lyfter Bäckström sin omgivning, säger LeBrun.

Han tänker då på Pavel Datsyuk i Detroit och Washingtons Alexander Ovechkin.

– Ovechkin blev ligans MVP förra året men jag kan argumentera mot det då jag inte tycker han var MVP i Washington den säsongen, det var Bäckström.

Spelare som Zetterberg och Bäckström har en fantastisk förmåga att göra sin omgivning väldigt bra och det tycker jag är fantastiskt viktigt.

Tror du Daniel Sedin klarar sig utan sin bror Henrik.

– Ja, absolut. De har visat tidigare att de kan spela utan varandra. När Henrik vann poängligan spelade han utan Daniel i en dryg månad och spelade då en fantastisk ishockey. Det var "the big story" i NHL då, att bröderna klarade sig utan varandra.

– Men både Vancouver och Daniel är inne i en väldigt tung period just nu och det ska bli spännande att se om Daniel kan använda OS och den nya miljön för att ta sig ur svackan, säger Pierre LeBrun.