Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svenskarna allt generösare

/

Svenska folket är mer generöst mot invandrare än tidigare. Samtidigt ligger Sverigedemokraterna, klart under fyraprocentspärren i Skops senaste opinionsundersökning.

Annons

Det är glädjande.

Att svenskarnas attityd mot invandrare blivit mer generös slås fast i en ny rapport som gjorts av statsvetarna vid SOM-institutet vid Göteborgs universitet.

Aldrig tidigare – inom SOM-undersökningens ram – har svenskarnas attityder till invandrare varit så accepterade som nu, skriver professor Marie Demker.

Undersökningen bygger på att svenska folket vid upprepade tillfällen sedan 1993 fått ta ställning till en rad så kallade toleranspåståenden. Och då visar det sig att det skett en påtaglig förändring.

1993 ansåg mer än hälften (52 procent) att det finns "för många utlänningar" och "invandrare". Hösten 2009 var den andelen bara 36 procent.

En liknande förändring har också skett för acceptansen att en invandrare skulle bli en del av den egna familjen. 1993 svarade 25 procent av svenskarna att de inte skulle "tycka om att få en invandrare från en annan del av världen ingift i familjen". Hösten 2009 var den andelen bara 12 procent.

Viljan att ta emot flyktingar har också ökat sedan 1990-talets början. År 1992 tyckte 65 procent att det var ett bra förslag att "ta emot färre flyktingar". År 2009 hade den andelen sjunkit till 46 procent.

Det är särskilt glädjande att svenskarnas attitydförändring har skett trots att Sverigedemokraterna, SD, mobiliserat och satsat hårdare än någonsin för att manifestera sin främlingsfientliga politik.

Bland Sverigedemokraterna tycker exempelvis 88 procent att det "finns för många utlänningar", jämfört med 36 procent i befolkningen.

Marie Demker konstaterar att SD-sympatisörerna är dramatiskt mycket mer negativa än alla andra partiers sympatisörer. Hon karaktäriserar dem som en perifer politisk subkultur som står långt ifrån majoriteten av befolkningen.

Det visar också de senaste opinionsunderökningarna. I Skops senaste väljarbarometer, som publicerades häromdagen, rasar SD klart under riksdagsspärren. Från 5,0 till 2,9 procent. Den enda förändring som var statistiskt säkerställd.

Väljarstödet för SD har halverats på en månad!

Till och med i partiets starkaste fäste, Landskrona. Där har SD minskat från 22 till 15 procent i väljarstödet kommunalt och ungefär fem procent när det gäller riksdagsvalet. Det visar en undersökning som Helsingborgs Dagblad/Landskorna Posten låtit Demoskop göra.

I Hälsingland har SD aldrig haft något starkt fäste. I kommunfullmäktige i Söderhamn finns två SD-ledamöter, i Bollnäs och Nordanstig en var. I övriga kommuner saknar SD representation.

I Ljusdal har till och med SD sparkat sin enda kandidat för att han uttalat sig för positivt i Ljusdals-Posten om flyktingmottagning i Ljusdal.

Visserligen finns det opinionsmätningar där SD fortfarande ligger över riksdagsspärren.

Men den långsiktiga trenden visar ändå att svenskarnas attityd gentemot invandrare blivit mer generös trots SD:s kampanjer.

Ännu finns naturligtvis risken att SD tar sig in i riksdagen.

Därför måste politiker, opinionsbildare och andra fortsätta att granska och bekämpa SD:s främlingsfientliga politik.

Och se till att SD fortsätter vara en perifer politisk subkultur som Marie Demker uttrycker det. Helst ännu mer perifer än idag.

Mer läsning

Annons